Srijeda, 1 travnja, 2020

PLENKOVIĆ POSLUŠAO PUPOVCA? Do rujna planira baciti ploču HOS-a i zabraniti – ZA DOM SPREMNI?!

Ili je  ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković solirao u svom stavu da će spomen ploča pripadnicima HOS-a s pozdravom “Za dom spremni” ostati u Jasenovcu do daljnjega, a najmanje do ožujka sljedeće godine ili je Pupovac s HNS-om preko noći uspio izvršiti pritisak. Kako  je za 24sata.hr potvrdio  sugovornik iz u HNS-a, sam premijer Andrej Plenković je krajem tjedna dao nalog ministru uprave Lovri Kuščeviću da se nađe model i izmjeni zakon kako bi ustaški pozdrav “Za dom spremni” bio zabranjen i u grbovima stranaka i udruga, a samim tim bi se stvorio pravni temelj za micanje sporne ploče.

HNS je jučer žestoko reagirao na Bošnjakovićevu najavu ostajanja ploče do daljnjega i zaprijetio izlaskom iz Vlade ako se to dogodi. I Milorad Pupovac iz SDSS-a koji osigurava dodatna tri zastupnika za potporu Vladi je rekao da ploča mora biti uklonjena. Kako od sugovornika doznaje  24sata.hr premijer Plenković je potvrdio da će ploča na jesen biti maknuta.

Iz ministarstva uprave su pak poručili da prikupljaju mišljenja relevantnih institucija i da će u rujnu predložiti odgovor na SDP-ovu interpelaciju. Podsjetimo, SDP je zatražio raspravu o uporabi pozdrava “Za dom spremni” i spornoj ploči još krajem travnja. Odgovor Vlade još nisu dobili.

Foto: FaH

Komentari

Komentari