Subota, 8 kolovoza, 2020

PLATITE RATNU ODŠTETU: Zajednica povratnika će tužiti Hrvatsku za 236 milijardi kuna

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske  (ZPH) Josip Kompanović rekao je u ponedjeljak u Osijeku da će, ukoliko se uskoro ne krene u proceduru donošenja Zakona o naknadi ratne štete, biti primorani pokrenuti postupak kolektivne tužbe protiv Republike Hrvatske za naknadu ratne štete koju su pretrpjeli prognanici tijekom Domovinskog rata.

Kompanović je to rekao na sjednici Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije i pojasnio kako ZPH već godinama insistira na donošenju Zakona o naknadi ratne štete jer je to navedeno i u Sporazumu o normalizaciji odnosa između tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske iz rujna 1996.

Dodao je kako ZPH u posljednje vrijeme dobiva veliki broj zahtjeva od povratnika da se nešto konkretno učini, jer je, kako je rekao, dodatni motiv za pokretanje kolektivne tužbe činjenica da protekom vremena određene temeljne odrednice zastarijevaju.

Smatra kako se može dogoditi da, “zbog upornog nečinjenja niti jedne hrvatske Vlade u posljednjih deset godina otkako ZPH inzistira na donošenju Zakona o naknadi ratne štete, prognanici više neće imati nikakvu mogućnost pokretanja bilo kakvoga postupka za naknadu štete”.

Pojasnio je kako obnova objekata koju su prognanici dobili nije nadoknadila stvarnu štetu jer je niz primjera u kojima je prognanik imao stambeni objekt od 150 ili 200 četvornih metara, a pri povratku je dobio pravo na izgradnju objekta od 60-70 četvornih metara.

“Procijenjena ratna šteta koju je utvrdila državna Komisija za popis i procjenu ratnih šteta iznosi 236 milijardi kuna. Napominjem kako je tu riječ i o cestama, tvornicama, javnim objektima, infrastrukturi, ali mi govorimo o ratnoj šteti koju su pretrpjeli građani. Prema analizi koju smo napravili, iznos te štete je oko 200 tisuća kuna prosječno po obitelji. U progonstvu je bilo oko 70 tisuća obitelji, čime dolazimo do iznosa o 14 milijardi kuna štete“, rekao je Kompanović.

Po njegovim riječima, ukoliko se u roku od šest mjeseci ne krene u proceduru donošenja Zakona o naknadi ratne štete, ZPH će pokrenuti postupak kolektivne tužbe protiv RH. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> PRIJETE MU ZBOG AFERE S MINISTROM: ‘Napustio sam Hrvatsku. Nemam što izgubiti, ionako sam mrtav čovjek…’
>>> DALIĆ O SITUACIJI ZBOG KOJE NITKO NIJE ODUŠEVLJEN: ‘Nemamo izbora, Uefa je stroga po tom pitanju’
>>> Bernardić otkrio tko će umjesto Freda Matića u Europski parlament
>>> Kajtazi napustio emisiju, Balog se odbio ispričati zbog svoje izjave
Komentari

Komentari