Planirate put? Pogledajte koje su mjere na snazi za građane Hrvatske u europskim zemljama

Podijeli

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj u jeku turističke sezone, neke su europske zemlje poduzele određene mjere kako bi kontrolirale potencijalni uvoz zaraze.

Ako danas krećete na put ili tek planirate krenuti, pročitajte koja ograničenja vrijede za građane Hrvatske u pojedinim zemljama Europske unije.

Za ulazak u Srbiju, Italiju i Austriju morate imati negativan test

Državljani Hrvatske od 15. kolovoza za ulazak u Srbiju moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, čak i ukoliko samo tranzitiraju kroz Srbiju, prenosi narod.hr

Sve osobe koje iz Republike Hrvatske putuju u Italiju (od 13. kolovoza) i Austriju (od 18. kolovoza), prilikom ulaska moraju imati negativan test na COVID – 19 koji nije stariji od 72 sata ili se testirati u roku od 48 sati od ulaska u te zemlje.

Odluka se odnosi na državljane Republike Hrvatske, ali i na osobe koje su boravile u Republici Hrvatskoj. Tranzit kroz Italiju i Austriju trenutno nije ograničen te za njega nije potreban negativan test.

Belgija

Hrvatska je u cjelini na zelenom popisu zemalja, ali postoje ograničenja za pojedine dijelove: na narančastom popisu koji preporučuje 14-dnevnu izolaciju su Vukovarsko-srijemska županija, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Splitsko-dalmatinska županije te Grad Zagreb.

Bugarska

Nema ograničenja.

Cipar

Potreban je negativan PCR test na COVID-19, ne stariji od 72 h.

Češka

Nema ograničenja.

Danska

Nema ograničenja.

Estonija

Potrebna je 14-dnevna izolacija.

Finska

Za ulazak u Finsku potrebno je imati opravdane razloge, a nakon ulaska preporučuje se 14 dnevna samoizolacija.

Francuska

Nema ograničenja.

Njemačka

Njemački institut za javno zdravlje kao rizične za širenje koronavirusa proglasio je Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju, popularna turistička odredišta za Nijemce.

Osobe koje se u Njemačku vraćaju iz ovih područja dužne su nakon povratka podvrgnuti se testu na Covid-19, a vrijeme koje provedu čekajući na rezultat su dužne provesti u samoizolaciji. Povratnici se mogu besplatno testirati na većini glavnih graničnih prijelaza kako željezničkih i cestovnih, tako i u zračnim lukama, a na rezultat se u pravilu čeka manje od 48 sati. Besplatno se mogu testirati i osobe koje se nisu nalazile na područjima koja su proglašena rizičnima.

Grčka

Svi putnici koji u Grčku ulaze kopnenim putem moraju po dolasku predočiti negativan PCR test na COVID-19, ne stariji od 72 sata. Putnici koji dolaze zračnim putem ne moraju predočiti negativan test, osim ako ne dolaze iz zračnih luka koje se nalaze u Bugarskoj, Rumunjskoj, Belgiji, Češkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Švedskoj, na Malti ili u Izraelu.

Mađarska

Nema ograničenja.

Island

Od 19. kolovoza 2020. svi putnici koji dolaze na Island mogu birati između 14-dnevne samoizolacije ili dvostrukog postupka testiranja zajedno sa samoizolacijom u trajanju od 5-6 dana (Prvi test po ulasku na Island plaća putnik, potom boravi u samoizolaciji 5-6 dana te ponavlja testiranje. Za drugo testiranje putnik ne plaća troškove). Prije planiranog putovanja na Island potrebna je registracija putem linka: www.covid.is/english.

Irska

Restrikcija kretanja narednih 14 dana nakon ulaska na teritorij Irske te obveza ispunjavanja obrasca javno zdravstvenog putničkog lokatora.

Italija

Ulazak na teritorij Italije uz potvrdu testa COVID-19 ne starijeg od 72 sata ili obveza testiranja u roku 48 sati pri čemu osoba mora u samoizolaciju do objave testa.

Latvija

Potrebna je 14-dnevna samoizolacija.

Litva

Potrebna je 14-dnevna samoizolacija.

Luxemburg

Nema ograničenja.

Malta

Nema ograničenja.

Nizozemska

Hrvatska se nalazi na narančastoj listi te se putovanja preporučuju samo u nužnim slučajevima, a po povratku preporučuje se 14-dnevna samoizolacija.

Norveška

Hrvatska se nalazi na tzv. “crvenoj listi”. Obvezna karantena u trajanju od 10 dana.

Poljska

Nema ograničenja.

Portugal

Nema ograničenja, osim za područja Azora i Madeire, za koje treba imati negativan test na COVID-19 ne stariji od 72h. U slučaju da putnici nisu napravili test prije puta, dužni su ga napraviti na aerodromu odmah nakon slijetanja te biti u samoizolaciji dok čekaju rezultate.

Rumunjska

Nema ograničenja.

Slovačka

Nema ograničenja.

Slovenija

Slovenija je u četvrtak donijela odluku po kojoj se Hrvatska stavlja na “crvenu” listu epidemiološki nesigurnih zemalja, a krajnji rok za povratak državljana u zemlju bez karantene je ponoć s ponedjeljka na utorak.

Sovenski državljani koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj moraju se vratiti u Sloveniju najkasnije u ponoć s ponedjeljka na utorak kako ne bi morali ići u 14-odnevnu karantenu. Oni pak koji u Hrvatsku odu nakon petka morat će u 14-odnevnu karantenu, bez obzira na njihovu dob ili područje u Hrvatskoj u kojem su boravili.

Komentari

Najnovije