Subota, 6 lipnja, 2020

Penavin Savjet za branitelje presudu za Ovčaru ocijenio sramotnom

Za zločine mučenja i ubojstva 260 ljudi na Ovčari osuđeno je samo osmero počinitelja od kojih niti jedan nije nalogodavac, odnosno pripadnik zapovjedništva JNA, KOS-a ili drugih službi odgovornih za agresiju na Vukovar i zločine počinjene na području Vukovara nakon sloma obrane grada u jesen 1991. godine, rečeno je.

“Takva presuda, koja se ne odnosi na nalogodavce, skida odgovornost s Republike Srbije i JNA te zločin na Ovčari postaje slučajno zlodjelo paravojnih i razbojničkih skupina što ne možemo prihvatiti kao istinu”, rekao je predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić.

Sramotnim je ocijenio i to što hrvatsko Državno odvjetništvo još uvijek, 26 godina nakon počinjenih zločina, provodi istrage i ispituje svjedoke.

Pitanje je kakva se to ispitivanja mogu provoditi 26 godina nakon rata te zašto nisu provedena u neposrednim godinama nakon počinjenih zločina. Također, pitanje je zašto još uvijek ne postoji potpuni popis žrtava agresije na Vukovar i poginulih branitelja te što se radi po pitanju pronalaska nestalih osoba, upitao je Josić.

Žalbeni sud u Beogradu potvrdio je presudu na zatvorske kazne od pet godina do maksimalnih 20 godina zatvora za osmero zbog zločina na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991. godine, a zbog nedostatka dokaza i proturječnih iskaza svjedoka-suradnika, četvorica su pravomoćno oslobođena, objavljeno je na web stranici tog suda. Hina

Komentari

Komentari