Petak, 3 travnja, 2020

Penava spriječio nastup pjevača Mome koji pjeva ‘Čik, Franjo, čik’ u SDSS-ovu restoranu

Nakon intervencije vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave otkazan je nastup Momčila Stanića Mome koji je u petak trebao nastupiti kao zabavljač na večeri Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca ‘Miloš Vojnović’. Nastup je trebao biti održan u vukovarskom restoranu Mornar u vlasništvu tvrtke SEDES, iza koje stoji Samostalna demokratska srpska stranka, kojoj je na čelu Milorad Pupovac, i Srpsko narodno vijeće

Penava navodi kako je Momčilo Stanić Moma u Domovinskom ratu predvodio službeni Vojni orkestar 39. banijskog korpusa Srpske vojske Krajine te je 26. kolovoza od Policijske postaje Vukovar i Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru tražio onemogućavanje nastupa ovog izvođača.

Organizator najavljenog događaja je Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca ‘Miloš Vojnović’, a objekt u kojem je trebao biti održan u vlasništvu je tvrtke SEDES d.o.o., čiji su osnivači Samostalna demokratska srpska stranka i Srpsko narodno vijeće.

Momo i Dodir – Čik, Franjo, čikIzvor: Društvene mreže / Autor: Ser Arthur Dayne

‘Pravodobnim i žurnim reagiranjem djelatnika Policijske postaje Vukovar, organizator je otkazao nastup spornog izvođača. Grad Vukovar se ograđuje od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja može unijeti razdor i nemir među građane grada Vukovara te smatra kako u demokratskim državama nema mjesta za glazbene izvođače koji svojim nastupima omalovažavaju i vrijeđaju temeljne vrijednosti naroda države u kojoj nastupaju.

Stoga Grad Vukovar ne podržava ni gostovanje glazbenog izvođača Momčila Stanića (Mome) i Expres benda koji svojim pjesmama potiču širenje mržnje i netrpeljivosti među većinskim i manjinskim narodom te narušavaju ugled i dostojanstvo Domovinskog rata i žrtve koju je hrvatski narod podnio za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku’, piše Penava na Facebooku.

Priložio je i dopis koji je poslao policiji, u kojem piše da izvođač potiče širenje mržnje i netrpeljivosti među većinskim i manjinskim narodom.

Naveo je u prijavi tekst Momine pjesme nastale sredinom 90-ih na okupiranom području. Pjesma se zove ‘Čik, Franjo, čik’, a tekst glasi: ‘Od Dvora do Kostajnice, od Petrinje i Gline, žive samo Srbi i Srpkinje fine. Čik, Franjo, čik, dođi na Baniju, pa da vidiš kako krajišnici biju… Pa da vidiš kako braća Srbi biju… Mi smo gospon Franjo ovdje Srbi pravi, svima nam se sija kokarda na glavi’, pjeva Momo u pjesmi čiji je spot kombinacija originalnih snimaka srpskih pobunjenika i rezervista s okupiranog teritorija Hrvatske između 1991. i 1995. Franjo o kojem pjesma pjeva tadašnji je predsjednik RH Franjo Tuđman.

Isto tako, Grad Vukovar izražava nezadovoljstvo radom pojedinih državnih institucija koje svoje nedjelovanje opravdavaju svojom institucionalnom neovisnošću i nenadležnošću te takvim postupanjem doprinose da se ovakve i slične situacije moraju rješavati intervencijom građana i lokalnih vlasti, a ne njihovim sustavnim i pravovremenim djelovanjem koje bi kao cilj imalo sprječavanje nastanka ovakvih pojava.

Iz Policijske postaje Vukovar Penavi su odgovorili kako je Momin nastup otkazan nakon što su stupili u kontakt s organizatorima skupa i upozorili ih na ‘možebitne posljedice ukoliko sporni izvođač nastupi, nakon čega su isti otkazali nastup Momčilu Staniću’.

Umjesto Stanića nastupit će Branko Paić iz Gvozda.

Na nastup Momčila Stanića u Glini još je 2007. upozorio tjednik Nacional.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> TRAŽI SE ZATVOR ZA PEJČINOVIĆ BURIĆ: Novoj tajnici Vijeća Europe prijeti kazneni progon
>>> Nova platforma: Penava kreće u borbu protiv ‘institucija koje su zabile glavu u pijesak’
>>> SIN RASTAVIO KLUPU POKOJNOG OCA: Kada ju je okrenuo, pronašao je skrivenu poruku
>>> CULEJ SLEDIO INSTITUCIJE: Otkrio sam tko je bio vođa četničke pobune u Borovu selu
Komentari

Komentari