Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

PENAVA SPREMAN NAPUSTITI HDZ: Nastavi li ovako odlazim. Nemam što raditi u toj stranci

“Ako u HDZ-u kažu da je ovakvo stanje u državi, kada je riječ o istragama ratnih zločina, dobro i da žrtve i dalje mogu sanjati o nekoj pravdi, onda ja nemam što raditi u toj stranci. Lijepo ćemo se pozdraviti.” istaknuo je Penava za večernji list

Prosvjed u Vukovaru je održan. Inicijator prosvjeda, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nije krio da je zadovoljan odazivom građana i da je prosvjed prošao bez ikakvih incidenata. Ipak, zbog jasnih poruka iz Zagreba, vidljivo je bilo da su članovi HDZ-a shvatili poruku pa u Vukovaru u subotu nije bilo viđenijih članova stranke, gradonačelnika, načelnika…

Jeste li zadovoljni rezultatima prosvjeda?

Svakako da jesam, ali nisam zadovoljan jer je moralo doći do prosvjeda i do toga da ovako govorimo o tome problemu. Svi bismo voljeli da do tih stradanja nikada nije ni došlo, a ako je i došlo, da se sve to brzo ispitalo i riješilo. Ali nije, i zato mi 27 godina poslije imamo ovaj problem koji opterećuje Vukovar i njegove građane. Pitanje ratnih zločina treba riješiti što prije i ovo je zbog vremenskog odmaka vjerojatno posljednji vlak za to.

Istaknut je nerad državnih institucija?

Kao što sam rekao, krivi su svi, a prije svega državne institucije. One su te koje su zakazale i koje su morale učiniti više. Nisu i to svi vidimo. Međutim, te iste institucije su naše i stoga moramo učiniti sve da im pomognemo, da ih ojačamo i da počnu kvalitetnije raditi.

Iznijeli ste na prosvjedu i konkretne prijedloge Vladi?

Ti se prijedlozi mogu ili ne moraju prihvatiti i provesti. Ali, kakogod bilo, mi očekujemo rezultate i to što prije. Želimo da se rješava slučaj po slučaj, ime po ime i dokle stignemo. Neprihvatljivo mi je da se znaju imena zapovjednika logora, zrakoplovstva, vojne policije, topništva i da se ništa nije napravilo. Većina građana i ne zna da je avionska bomba, teška 250 kilograma, koja je pala u dvorište bolnice, probila beton i završila u krilu jednoga ranjenika koji je Srbin.

Najavili ste za iduću godinu novi prosvjed?

Da, treba se održati 12. listopada u Vukovaru. Vjerujem da ćemo tada imati mnogo bolje rezultate. I na ovom prosvjedu mi nismo samo kritizirali nego smo iznijeli i konkretne prijedloge.

Poslije svega ponovno se postavlja pitanje mogućih stranačkih sankcija?

I ne razmišljam o tome. Ne mogu razmišljati o nečemu takvome, a posebno kada čujemo ovakva svjedočenja i kroz što su sve prolazili ti ljudi. U usporedbi s njima, moja sudbina ili sudbina bilo koga drugoga je nebitna. Međutim, ako u HDZ-u kažu da je ovakvo stanje u državi, kada je riječ o istragama ratnih zločina, dobro i da žrtve i dalje mogu sanjati o nekoj pravdi, onda ja nemam što raditi u toj stranci. Lijepo ćemo se pozdraviti.

Strahovalo se da će prosvjed u Vukovaru prerasti u nekakav antivladin prosvjed.

Od prvoga dana govorim da prosvjed nije usmjeren ni protiv koga, a najmanje protiv Vlade. Tražimo samo kvalitetniji rad i bolje rezultate. Prošlo je sve dobro, bez ikakvog strančarenja i bez ijednog incidenta. Sve što smo govorili od prvoga dana se i potvrdilo. Sada treba pitati i sve one koji su cijelo ovo vrijeme iz fokusa izbacivali žrtve, a postavljali pitanje tko stoji iza svega, koji im je bio cilj i zašto su to radili. Pokušavali su cijelu priču odvesti u pogrešnom smjeru. Na sreću, nisu uspjeli.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> General Gotovina komentirao prosvjed u Vukovaru: “Za Boga miloga…”

>>> IZVRIJEĐAO MERLINA I ‘ŠTUKE’ ZBOG BUBNJARA: ‘Stigle direktive iz Zagreba, i odmah reži brata. E moje balijice, ostat ćete šu**i uvijek’

>>> ČOVIĆ NE ODUSTAJE: Neće biti uspostave vlasti, evo što traži

Komentari

Komentari