Utorak, 1 prosinca, 2020

Penava: “Pupovac je došao prodavati velikosprsku politiku u celofanu”, Pupovac: “Za Srbe ubijene u Vukovaru nitko nije odgovarao”

“Nevažno je je li gospodin Pupovac danas bio u Vukovaru i što je rekao. On je došao brojati krvna zrnca, pokloniti se hrvatskoj i srpskoj žrtvi, i ja i vi i sav normalan svijet znamo da smo ovdje zbog žrtava velikosrpske agresije”, rekao je gradonačelnih Vukovara Ivan Penava za N1 televiziju komentiravši izjave čenika stranke vladajuće koalicije SDSS-a Milorada Pupovca.

Znamo odakle su stizali tenkovi, tko je organizirao i proveo Ovčaru i mi ne dijelimo žrtve na hrvatske i srpske nego isključivo na one koji su bili žrtve i onu drugu, crnu stranu, agresora. Zna se tko je bio agresor, tko su bili četnici, JNA i Slobodan Milošević s velikosrpskom politkom”, nastavio je Penava. “Ovo što gospodin Pupovac pokušava opet prodati onako u celofanu je čista velikosrpska demagogija, u celofanu, doduše, bez oružja i to neće proći, mislim da sam dovoljno rekao”

Podsjetimo, Pupovac je u Vukovaru izjavio, “danas smo u ime SDSS-a i udruženja žrtava obitelji nestalih i ubijenih Srba ‘Protiv zaborava’ te manjinskih vijeća s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko baranjske županije najprije položili vijenac za Srbe koji su stradali i ubijeni pred početak izbijanja sukoba,” indirektno time hrvatsku stranu optuživši za izbijanje rata u Vukovaru.

“Zatim smo položili vijenac za ranjene, bolesne te za zaposlenike vukovarske bolnice koji su najprije zarobljeni, a potom ubijeni na lokalitetu Ovčara, a ovdje u crkvi Sv. Nikolaja zapalili smo svijeće za sve stradalnike, za sve žrtve, ljude koji su stradali u ratnom periodu u gradu Vukovaru i njegovoj okolici”, rekao je Pupovac.

On je također rekao kako “žrtve ne smiju biti motiv za obnavljanje bezumne mržnje”, što nikad nije spomenuo npr. u Jasenovcu.

Na pitanje je li spreman na dijalog s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom oko rješavanje problema nestalih rekao je kako je to posao drugih državnih institucija čiju nezavisnost treba štititi.

“Nije ni moje niti gradonačelnika Penave niti bilo kojeg drugog političara u Hrvatskoj da vodi dijalog o stvarima koje su posao drugih državnih institucija čiju nezavisnost moramo štititi. Svatko od nas može reći ono što eventualno zna da pomogne tim institucijama da urade taj posao, svatko od nas može imati očekivanja od tih institucija da bolje i brže urade taj posao ali ne može raditi umjesto tih institucija. Dakle, ni mi Srbi ne možemo zamijeniti hrvatsku policiju i hrvatsko pravosuđe kad su posrijedi stradali Srbi u Vukovaru, a za koje dosad nitko nije odgovarao”, rekao je Pupovac.

 

 

Komentari

Komentari