Srijeda, 1 travnja, 2020

Pejčinović Burić u Latviji razgovarala o suradnji unutar EU-a i NATO-a

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u petak je završila svoj dvodnevni posjet Latviji u kojoj se susrela s lokalnim dužnosnicima s kojima je razgovarala o suradnji unutar Europske unije i NATO saveza i jačanju gospodarske suradnje, priopćeno je iz ministarstva.

Hrvatska i Latvija, koja ove godine slavi stotu godišnjicu neovisnosti, njeguju prijateljske odnose temeljene na međusobnom ranom priznanju i razumijevanju, te pružanju potpore od strane Latvije hrvatskom putu ka članstvu u EU-u i NATO-u, stoji u priopćenju MVEP-a.

Hrvatska ministrica se susrela s latvijskim kolegom Edgarsom Rinkevičsom s kojim je razgovarala o mogućnosti snažnijeg bilateralnog povezivanja, posebno u područjima gospodarstva, turizma, obrane i kulture, kao i zajedničkih twinning projekata.

Razmijenjena su mišljenja i utvrđena je bliskost stajališta o aktualnim temama vezano uz Europsku uniju, posebice uz Brexit te budućnost Europe i višegodišnji financijski okvir.

Ministrica je latvijsku stranu informirala o hrvatskim pripremama za ulazak u Schengen i euro područje, te članstvo u OECD-u.

U svjetlu predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. naglašena je spremnost latvijske strane na daljnje prenošenje vrijednih iskustava. Latvija je Unijom predsjedala početkom 2015. godine.

Sugovornici su se složili kako su sigurnost i potpora zemljama jugoistoka Europe, kao i zemljama Istočnog partnerstva, od velike važnosti za stabilnost Europe, a razmijenili su mišljenja i oko nadolazećeg NATO summita.

Pejčinović Burić se susrela i s latvijskim ministrom gospodarstva Arvilsom Ašeradensom s kojim je detaljnije razgovarala o gospodarskoj suradnji, s fokusom na energetiku i turizam, a potom se sastala i s Inese Libina-Egnere, predsjednicom Skupine za međuparlamentarne odnose s Republikom Hrvatskom i Lolite Čigāne, predsjednicom Odbora za europske poslove latvijskog Parlamenta.

U Latviji je i položila cvijeće na Spomeniku slobode u Rigi, posjetila Nacionalnu knjižnicu Latvije, Muzej okupacije i NATO Centar izvrsnosti za strateško komuniciranje, zaključuje se u priopćenju. Hina

Komentari

Komentari