Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

Pedijatri: Cijepljenje sad traže i oni koji su mu se prije protivili

U Nacionalnom referentnom laboratoriju za morbile i rubeolu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrđen je četvrti slučaj ospica ove godine. Kako je izvijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, četvrta je osoba epidemiološki povezana s prvim slučajem iz Dubrovnika, a protuepidemijske mjere i dalje se provode.

U Osječko-baranjskoj županiji ove godine zaraza ospicama nije zabilježena, no zdravstveni djelatnici i građani pozorno prate događanja na jugu Hrvatske.

Preventivne se mjere, kako doznajemo od dr. med. Jadranke Petrović-Schneider, provode i u pedijatrijskim ambulantama osječkog Doma zdravlja. Konkretno, u njezinoj ambulanti visok je postotak procijepljenosti djece u dobi od 12 mjeseci, što je u skladu s kalendarom cijepljenja, ali dolaze i roditelji mlađe djece.

– Ima roditelja koji žele cijepiti djecu iako nisu još navršila godinu dana, i to posebice sad kad mnogi odlaze na ljetovanje na more. Javljali su se roditelji čija su djeca navršila deset mjeseci, eventualno 11 i odlaze na more pa se raspituju mogu li se cijepiti ranije i mogu vam reći da su zabrinuti. Prema opisima MoPaRu cjepiva, moguće ga je dati u dobi između devet mjeseci života i godine dana, no imunogenost je slabija, odnosno organizam daje “slabiji odgovor”. Načelno se djeca mlađa od godine dana mogu cijepiti – pojasnila je dr. Petrović Schneider, dodajući da joj se u ambulantu javljaju i roditelji koji su do sada odbijali cijepiti svoju djecu, odnosno oni koji nisu skloni cijepljenju.

Unatoč takvoj situaciji, još uvijek ima roditelja koji odbijaju cijepiti dijete i naša sugovornica kaže da ih liječnici, što im je obveza, prijavljuju nadležnim službama Ministarstva zdravstva.

– Savjetujem svim roditeljima da se drže protokola cijepljenja i da im se djeca odazovu na zakazani termin na cijepljenje, pa neće biti nikakve brige. Na taj način stvara se kolektivna zaštita i mogućnosti širenja ospica nema, odnosno vrlo je mala – savjetuje ova osječka liječnica.

Kada je riječ o cijepljenju odraslih osoba, u županijskom Zavodu za javno zdravstvo od prof. dr. sc. Karla Kožula, voditelja tamošnje epidemiološke službe, doznajemo kako cjepiva ima dovoljno, ali i zahtjeva za cijepljenjem.

– Dolaze oni koji se nisu cijepili i kod nas to obave. Svatko u svom zdravstvenom kartonu može provjeriti podatak je li se cijepio ili ne. Onima koji se nikada nisu cijepili savjetujem da to učine, a oni koji jesu, ne trebaju dolaziti po naknadne doze cjepiva. Kad s godinama imunitet opadne, može se pojaviti bolest, no neće izazvati tešku kliničku sliku – pojašnjava dr. Kožul.

Od voditeljice obiteljske medicine osječkog Doma zdravlja, dr. Med. Nataše Stanišić doznajemo da cjepiva u ambulantama nema, kao ni zahtjeva odraslih za cijepljenjem ako nisu sigurni jesu li u djetinjstvu primili cjepivo.

U Osječko-baranjskoj županiji, prema izvješću o provedbi cijepljenja u 2017. godini, zabilježena je 87-postotna primarna procijepljenjost, a docjepljivanje MoPaRuom na razini je od 93,95 posto.

Autor: Marija MIHELIĆ/H/Glas Slavonije
Komentari

Komentari