Petak, 28 veljače, 2020

PAZITE ŠTO KUPUJETE: U Hrvatsku ušlo 5,5 tona mesa peradi sumnjive na ptičju gripu, uklonjen tek 900 kg

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata s hrvatskih je polica neškodljivo uklonila 864,5 kilograma piletine i puretine pod sumnjom u zarazu virusom ptičje gripe H5N8.

Akcija je uslijedila nakon što je mađarsko tijelo za veterinarstvo obavijestilo Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede da je u sedam objekata u Hrvatsku dopremljeno meso peradi koje potječe s farme zaražene visoko patogenom influencom ptica H5N8 te druge farme koja je u tom trenutku bila pod sumnjom na zarazu. Veterinarska inspekcija navodi da je odmah po zaprimljenom zahtjevu provela nadzor kod subjekata u poslovanju s hranom u koje je prema dobivenim distribucijskim listama ušlo 5416 kilograma mesa peradi, prenosi večernji list

No veći dio u međuvremenu je prodan. Ako se meso i pojelo, nema opasnosti za potrošače jer ovaj tip ptičje gripe nema nikakvih posljedica po ljude, tvrde u inspekciji. Nađeno meso uklonjeno je prvenstveno radi zaštite domaće populacije peradi od ptičje gripe. Na hrvatskim farmama su nakon ovog slučaja pojačane kontrole biosiguronosnih mjera. Visoko patogena influenca ptica H5N8 dosad je zabilježena u više od 10 slučajeva u četiri zemlje EU – Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Zadnji slučaj ptičje gripe u nas je zabilježen 2017.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NAZIVALI NAS BALKANCIMA A ŠTO SAD KAŽU? Evo što španjolski mediji pišu o remiju s Hrvatskom!
>>> CIJELA HRVATSKA STREPI: Oglasio se Karačić, hoće li moći igrati polufinale?
>>> Šokantna odluka; čelni ljudi EHF-a hrvatskim rukometašima zabranili put u Stockholm
>>> KAKVO IZNENAĐENJE NA UTAKMICI HRVATSKE I ŠPANJOLSKE: Pogledajte što je Kauboje dočekalo prilikom izvođenja himne
>>> Francuz pobjesnio na Hrvate i njihove vaterpolske kapice, evo što ga je zasmetalo
Komentari

Komentari