Miroslav Lazanski

PATER IKE KRITIZIRAO “KRŠĆANSKE OPCIJE”: “Kad ovo vidim, znat ću da je počelo…”

Podijeli

Bliže se parlamentarni izbori, a kao i obično kreće borba za glasove katolika i kršćana u našoj zemlji. Na jedna suptilan način, pater Ike Mandurić, poznati hrvatski isusovac upozorio je da ne smijemo nasjedati na neke ‘kršćanske’, opcije te iznio svoje stajalište o tome kakvi plodovi moraju prethoditi takvoj opciji, opciji koja uistinu slijedi Krista.

‘Kad to ugledam, znat ću da je počelo’

Onoga časa kad ugledam da neki političar ne uzvraća zajedljivošću na zajedljivost, cinizmom na cinizam, porugom na porugu, i kad počne o kolegama i njihovom radu govoriti s uvažavanjem i poštovanjem, počet ću vjerovati da se rađa kršćanska politička opcija.
Kršćanski duh koji se očituje u ljubavi i poštovanju svake ljudske osobe je ono što nama kršćanima nedostaje, kako u politici tako i u djelovanju naših udruga. Umjesto da u svijet u koji ulazimo najprije unosimo svoj način komunikacije i borbe, mi najprije usvojimo metode i sredstva svijeta – kao da hitno nastojimo dokazati da smo im dorasli u vrijeđanju, ponižaanju, podbadanju, spuštanju…

Tek kad u arene u koje ulazimo unesemo kršćansko poštovanje, lijepe riječi, zahvale, priznanje, osmijeh i humano ophođenje s dubokim uvažavanjem sebi jednakoga, steći ćemo i legitimitet za druge borbe, pa se možemo početi boriti i za pitanja začeća, braka, neradne nedjelje, pitanja obrazovanja, kulture, medija, civilnih udruga.
Kad to ugledam, znat ću da je počelo, napisao je na Facebooku pater Ike. 

Komentari

Najnovije