Četvrtak, 9 srpnja, 2020

Pariški napadač rođen 1997. u Čečeniji

Napadač koji je u subotu navečer nožem ubio 29-godišnjaka u središtu Pariza rođen je 1997. u Čečeniji, objavio je u nedjelju pravosudni izvor.

Napadač je izvikivao “Allahu akbar” (Bog je velik) kada je ubio prolaznika i ranio još četvoro ljudi prije nego što su ga ustrijelili policajci.

Njegovi otac i majka privedeni su na ispitivanje, dodao je izvor. Nacionalnost napadača nije otkrio.

Ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb izjavio je novinarima da su ranjeni izvan životne opasnosti.

Vlasti nisu objavile identitet stradalih.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država (IS) preko novinske agencije Amaq, ali nije ponudila nikakve dokaze za svoju tvrdnju.

Zemlja je pod pojačanim mjerama sigurnosti zbog niza napada koje je izveo ili inspirirai IS i u kojima je od 2015. ubijeno više od 240 osoba.

Francuska “neće uzmaknuti ni pedlja pred neprijateljima slobode”, rekao je predsjednik Emmanuel Macron nakon napada, zahvalivši policajcima što su “neutralizirali terorista”.

Prvi poziv policiji upućen je u 20 sati i 47 minuta, policajci su na lice mjesta stigli za pet minuta i u roku od devet minuta od poziva neutralizirali napadača, izjavio je novinarima premijer Edouard Philippe.

Predstavnik sindikata policije Rocco Contento rekao je da je napadač, nakon što je prolaznike napao nožem, krenuo na policajce uzvikujući “Ubit ću vas, ubit ću vas!”. Potom su ga policajci ustrijelili.

Napad se dogodio u središtu francuske prijestolnice, u četvrti popularnoj među turistima zbog brojnih restorana, kafića, trgovina i pariške opere.

Očevici su francuskim medijima opisali kako je napadač potrčao prema policajcima koji su ga ustrijelili.

“Rečeno nam je da brzo uđemo u kafić. No, zanimalo me je što se događa pa sam ponovo izašla van. Vidjela sam muškarca kako leži na tlu oko 200 metara od mene. Stigla je policija, hitna pomoć i vatrogasci”, rekla je jedna svjedokinja televiziji LCI. Hina

Komentari

Komentari