Četvrtak, 9 travnja, 2020

Papa Franjo: “Oduprite se sjajnim svjetlima konzumerizma”

“Moramo se suočiti s iluzijom da je čovjek sretan kada posjeduje puno stvari. Oduprite se sjajnim svjetlima konzumerizma koja ovaj mjesec blješte svuda oko nas”, kazao je Papa tijekom nedjeljne mise u Vatikanu.

Papa Franjo upozorio je, povodom jednog od najrastrošnijih vikenda u godini koji je počeo s groznicom Crnog petka, protiv pojačanog konzumerizma u vremenu do Božića, upozorivši da želja za potrošnjom predstavlja “virus koji vjeru napada u samim korijenima”.

Papa Franjo se odlučio na kritičke komentare o potrošnji u trenutku dok je zapadni svijet netom ostavio iza sebe vikend Crnoga petka i već se danas suočio sa Cyber ponedjeljkom, dok u američkim trgovinama traju posebni popusti nakon tamošnjeg blagdana Dana zahvalnosti koji bi trebali potaknuti novu kupovinu i potrošnju u mjesecu kojim dominira opsada trgovina povodom Božića.

Kupci diljem Sjedinjenih Država potrošili su samo u internetskoj kupovini rekordnih 7,4 milijarde dolara tijekom Crnog petka, pokazuju brojke koje je objavio Adobe Analytics.

Papa je osudio bijesni konzumerizam koji nameće pravilo “stvari nikada dovoljno”.

“Moramo se oduprijeti iskušenju da je smisao života u gomilanju”, proučio je Papa.

U nedjeljnom nagovoru papa Franjo je istaknuo kako je došašće vrijeme da se probudimo iz ravnodušnosti prema bližnjima te pozvao vjernike da ne slijede putove sebičnosti, koji izazivaju ratove i sukobe, već da se priprave na dolazak Krista, vjesnika mira i pokazatelja puteva koji vode k Bogu. „Bdjeti ne znači imati materijalno otvorene oči, već srce slobodno i usmjereno u pravom smjeru, a to znači spremno darivati i služiti“, rekao je Papa i primijetio kako se moramo probuditi iz sna ravnodušnosti, taštine, nesposobnosti uspostave istinskih ljudskih odnosa i nesposobnosti prihvaćanja osamljenog, napuštenog ili bolesnog brata te se s povjerenjem uputiti prema Kristu, smislu i svrsi povijesti.

Oni koji čeznu i žeđaju za pravdom mogu je naći idući Gospodnjim putevima, dok zlo i grijeh proizlaze iz činjenice što pojedinci i društvene skupine slijede radije putove sebičnih interesa, koji izazivaju ratove i sukobe, zaključio je Papa nedjeljni nagovor te se s bolju osvrnuo na ubojstva više od četiri stotine ljudi tijekom prosvjeda u Iraku. Potaknuo je i na molitvu za novoustanovljeno Međunarodno savjetodavno tijelo za mlade, sastavljeno od dvadesetak mladih iz različitih geografskih i crkvenih sredina, koje je ustanovio Dikasterij za laike, obitelj i život kako bi pomoglo bolje razlučiti viziju mladih o pastoralnim pothvatima Crkve.

Tijekom euharistijskog slavlja u bazilici Sv. Petra po novom prilagođenom obredu pučanstvu Konga, nekadašnjeg Zaira, Papa je poručio nazočnima kako su napustili svoje domove, rodbinu i drage stvari te stigli ovamo gdje su ih prihvatili uz brojne i nepredviđene teškoće. Bogu ste međutim uvijek dragi. Za njega nitko nije stranac, već smo svi sinovi koje on očekuje. Crkva je Božji dom. Ovdje se dakle možete osjećati uvijek kao doma.

Komentari

Komentari