Srijeda, 5 kolovoza, 2020

PAPA FRANJO: Danas više nego ikada važno je da mladi uspostave dijalog s starijima

U povodu Nacionalnog tjedna za duhovna zvanja u Madridu:
PAPA FRANJO POZIVA NA MEĐUNEGERACIJSKI DIJALOG

Na sastanku koji će se danas, 08. travnja, upriličiti u glavnom španjolskom gradu, Madridu, a na temu duhovnog poziva u katoličkoj Crkvi, raspravljat će se o današnjem stanju mladih i njihovog odaziva na duhovni poziv. S tim u vezi, kako javlja službeno glasilo Svete Stolice “L Oservatore Romano”, Sveti Otac Franjo je naglasio da ima strah “da su današnji mladi počeli gubiti svoje korijene.”, te pozvao odgovorne u Crkvi da obrate pozornost na mudrost proroka Joela koji je kazao kako će mladi proricati”( 2, 28). Sveti Otac je ovo izjavio u svojoj video poruci koju je poslao direktoru Instituta za teološki život u Madridu, a u pvoodu otvaranja Nacionalnog tjedna posvećenog žviota, koji se održava u Madridu.
Papa se posebno svrnuo na problem nedostatka duhovnih zvanja i naglasio kako ne treba žalovati za takvom stiuacijom, nego se treba posvetiti budućnosti i prisjetiti Gospodinovih riječi: “kako treba gledati naprijed i vidjeti što učini.”

Papa je upozorio da se mora posvetiti pozornost prema onima koji bi došli i prihvatili nasljedovanje Krista iz blizine. Kazao je kako se treba naći način za “otvaranje kako bi Gospodin mogao govoriti, kako bi On mogao zvati”. Posebno je istaknuo da nema potrebe za posebnim “kampanjama”, jer Božji poziv nije dio marketinškog modela. “Jednostavno, kazao je Sveti Otac, mora se biti hrabar i nastaviti!”

Danas više nego ikada važno je da mladi uspostave dijalog s starijima, a što zapravo predstavlja među generacijski dijalog. Treba gledati na vrijeme kako ga ne bismo izgubili. Papa potiče vjernike da se pronađe način slušanja mladih i njihovih problema, ali i onih starijih. “Stare i mlade treba sastaviti i sve će biti u redu. A što se tiče duhovnih zvanja jednostavno trebamo raditi ono kako je Gospodin tražio od nas: “moliti i svjedočiti”, kazao je Sveti Otac Franjo u svojoj video poruci a u povodu Nacionalnonog tjedna posvećenog života u Madridu.

Anto Pranjkić/ Priznjaem.hr

Komentari

Komentari