Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Pao prvi borbeni zrakoplov iz programa F-35

Američka vojska zabilježila je prvi pad zrakoplova iz programa borbenih aviona F-35, najvećeg i najskupljeg programa oružja te vrste u svijetu, javlja u subotu BBC.

Vojska je priopćila da se zrakoplov F-35B srušio u Južnoj Karolini, a da se pilot uspio katapultirati. U incidentu nema ozlijeđenih i u tijeku je istraga uzroka pada zrakoplova.

Program F-35 trebao bi trajati oko 30 do 40 godina, a očekuje se da bi više od 3000 zrakoplova trebalo biti prodano globalno.

Međutim, program je na meti kritika zbog cijene, ali i borbene učinkovitosti.

Vjeruje se da je avion koji je pao koštao oko 100 milijuna dolara.

Američke oružane snage u četvrtak su prvi put koristile F-35B u operaciji protiv talibanskih ciljeva u Afganistanu, četiri mjeseca nakon što je izraelska vojska objavila da je koristila F-35A u dva napada.

Američki predsjednik Donald Trump opetovano je nahvalio F-35 kazavši da ga neprijatelj “ne može vidjeti”.

Pobornici zrakoplova hvale njegovu “nevidljivu” tehnologiju koja mu omogućuje izbjegavanje radara te njegovu nadzvučnu brzinu i agilnost.

Međutim, u lipnju 2014. cijela flota američkih F-35 nije letjela jer su američke vlasti odlučile zaključiti istragu o uzrocima neobjašnjivog požara na jednom od njih. Prošle godine pedesetak F-35A također se nije micalo iz zračne baze Luke u Arizoni zbog tehničkog problema. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> MOŽE LI EUROPA SPRIJEČITI RAT? Kosovski specijalci upali na područje pod nadzorom srba, Srbija odmah digla vojsku

>>> Njemačka: Lopov opljačkao benzinsku, a onda napravio nešto što nitko nije očekivao

>>> CSI Velebit – Istraga drskog pokušaja atentata na Milorada Pupovca

Komentari

Komentari