Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

PAO HELIKOPTER HRZ-a pokraj Zlarina, poginuo pilot

Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior, poginuo je u padu tog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu kod mjesta Zablaće, a za drugim članom se traga, izvijestio je MORH.

U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade.

Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prema neslužbenim informacijama, padu helikoptera prethodila je eksplozija u zraku. Inače, očevici nesreće su službeno ispitani, međutim preporučeno im je da ne govore o nesreći.

Također, od mještana Zablaća neslužbeno se doznaje kako je helikopter pao u neposrednoj blizini brodice u kojoj su se nalazila dvojica lokalnih ribara, koji su u tim trenucima podizali mreže. Dakle, izbjegnuta je i veća tragedija, javlja Slobodna.

Hrvatska je 16 helikoptera Kiowa Warrior nabavila u prosincu 2016. u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga izvidničko-borbenim helikopterima potporom Vlade i Oružanih snaga SAD-a.

Proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a riječ je o donaciji SAD-a Hrvatskoj.

Ti lakojurišni borbeni helikopteri odgovaraju svim sigurnosnim ugrozama koje prijete RH. Isprobani su u ratnim uvjetima, a model D posjeduje znatno jači motor nego starije verzije. Namijenjeni su i za uporabu u migrantskim krizama (senzori, kamere, noćni nadzor granica), kao i odgovor na terorističke prijetnje. Zahvaljujući njihovim senzorima, naoružanju i vojnoj opremi, HRZ postaje dominantan u izviđanju i borbenom djelovanju iz zraka, sa sposobnošću uništavanja tenkova i ciljeva na udaljenosti od 8 km, pri čemu je helikopter skriven i izlaže samo stup s MMS-om.

Vrijede oko 1,7 milijardi kuna, a kako je riječ o donaciji SAD-a, Hrvatsku su stajali oko 200 milijuna kuna. Proizvedeni su od 2010. do 2012., a u uporabi od 2012. do 2015.

Komentari

Komentari