Ponedjeljak, 30 studenoga, 2020

PANIKA U HDZ-U: EVO ŠTO POKAZUJE NJIHOVO INTERNO ISTRAŽIVANJE, DALEKO SU OD POBJEDE!

Portal Dnevno tvrdi da je u posjedu internog istraživanja osječkog ogranka HDZ-a koji se “zaigrao” projekcijama potencijalnih rezultata na nadolazećim parlamentarnim izborima.

Prema tom istraživanju, HDZ bi na izborima trebao osvojiti 48 mandata u Hrvatskoj, a u 11. izbornoj jedinici, odnosno u dijaspori, računaju na još jedan, 49. mandat. SDP-ova Restart koalicija po ovim kalkulacijama osvaja 58 mandata, dok Škorinu Domovinskom pokretu predviđaju 19 mandata u Hrvatskoj, ali i još jedan, odnosno 20. u dijaspori. Šest mandata prema ovoj HDZ-ovoj anketi trebalo bi pripasti Mostu, tri idu IDS-u, a tri mandata osvojio bi i HNS. Jedan mandat po ovim računicama pripao bi Bruni Esih i njezinoj stranci, jedan Čačićevim Reformistima, a dva mandata trebala bi dobiti stranka Milana Bandića.

Sve u svemu, to su brojke koje u HDZ-u ne ulijevaju optimizam jer bi prema njima relativni pobjednik nadolazećih izbora mogao biti SDP, kojemu se osim toga smiješi mogućnost sastavljanja većine. Naime, dodate li na njihovih 58 mandata tri IDS-ova, jedan Čačićev, ali i osam mandata nacionalnih manjina, jasno je da se imaju čemu nadati. Most je dosad koalirao s HDZ-om, no u novom sazivu Sabora teško da se na njih može računati kao na dio vladajuće većine.

S druge strane, HNS-ova tri mandata mogu pripasti HDZ-u, ali ako zatreba i ako im se ponudi vlast, oni će se bez puno premišljanja prikloniti Restart koaliciji. Izbornog pobjednika mogao bi odlučivati Škoro, no Pupovac tvrdi da u tom slučaju taj netko može zaboraviti na potporu manjinskih zastupnika, bar ako i dalje svi budu slijedili Pupovca.

Sastaviti vladajuću većinu bit će težak, bolan i zamoran posao, a kako sada stvari stoje, daleko više od Davora Bernardića mogao bi se umoriti Plenković koji je u predizbornu kampanju ušao kao favorit. No, što je kampanja bliže vrhuncu, to je euforija u HDZ-u slabija, u vladajućoj stranci suočavaju se s ozbiljnim problemima i nesuglasiicama koje izaziva pokušaj sastavljanja lista za Sabor.

Plenković inzistira na svojim “mladim lavovima” i nekim novim licima, dok se istodobno istaknuti članovi stranke pitaju koliko je to ispravno i strahuju od debakla kakav ih je zatekao na europskim izborima.

Ljudi na koje šef HDZ-a više ne računa ni u kojem kontekstu, pa ni pri sastavljanju lista, na prošlim su parlamentarnim izborima, u Karamarkovo, pa i u Plenkovićevo doba stranci donosili zavidan broj mandata, ali i preferencijske glasove. Mahom su to stranački konzervativci, dio njih premijeru se zamjerio na unutarstranačkim izborima, a drugi pak dio svojim javnim nastupima. Plenković u svojem HDZ-u to ne želi, namjera mu je voditi stranku centra koja će biti prihvaćena na europskoj političkoj pozornici, što je za njegovu karijeru najvažnije.

Plenković drugu izbornu jedinicu prepušta Gordanu Jandrokoviću, na prošlim izborima on je kao drugi u 1. izbornoj jedinici osvojio 808 preferencijskih glasova, a s obzirom na to da se na ovim izborima u drugoj jedinici suočava s Mostovim Ninom Raspudićem, Škorinim Zlatkom Hasanbegovićem te SDP-ovim Rajkom Ostojićem, u HDZ-u su već sada skeptični prema uspjehu u toj jedinici. U ovoj jedinici na prošlim je izborima s više od 10 tisuća preferencijskih glasova odskočio Milijan Brkić, a ako se prošli izbori u ovoj jedinici mogu usporediti s ovima, tada HDZ s Jandrokovićem doista ima razloga za zabrinutost. Naime, prije četiri godine u ovoj jedinici Hasanbegović je osvojio 11.898 glasova, a tada je bio daleko ispod pozicije nositelja liste. Plenković trenutno nema s kime zamijeniti ni Brkića ni Hasanbegovića, znaju to dobro u stranci i sve glasnije to ističu kao problem, dok ga Plenković nastoji pokrpati vraćajući se starom prijatelju Stieru kojemu se nudi mjesto u ovoj jedinici.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> PLENKOVIĆ: “OVO JE DANAS SIGURNO BOLJA ZEMLJA NEGO 2016”
>>> VJETROELEKTRANE: U OTVORENOM ZARATILI ČAČIĆ, VRDOLJAK I ĆORIĆ – tko je kome pogodovao?
>>> TO JE TO, HDZ POTPISAO PORAZ: ‘Ovim potezom pokazali su da su se pomirili s gubitkom’
>>> JE LI MOGUĆE SMIJENITI PREDSJEDNIKA? EVO ŠTO KAŽE USTAV!
Komentari

Komentari