Petak, 5 lipnja, 2020

PANIKA JE IPAK ODRADILA SVOJE, VLADA POVLAČI POTEZ ZA SPAS SEZONE: ‘Odluku donosimo sutra i ona odmah stupa na snagu’

Vlada će odluku o povećanju kvote za uvoz stranih radnika donijeti na sutrašnjoj sjednici

Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je najavio da će Vlada na sutrašnjoj sjednici povećati kvote za uvoz stranih radnika, a povećanje bi trebalo biti “zadovoljavaljuće” za sektor turizma.

“Povećat ćemo nešto, popodne ćemo samo još iskoordinirati točno koliko, a povećanje će biti točno da bude zadovoljavajuće”, izjavio je Cappelli novinarima ispred Vlade poslije sastanka užeg kabineta.

Ministar turizma ni na dodatne upite nije odgovorio o kolikom bi se povećanju točno radilo, ponavljajući kako će to biti zadovoljavajuće odnosno “koliko će zadovoljiti dogovor s HUP-om”.

Vlada će odluku o povećanju kvote za uvoz stranih radnika donijeti na sutrašnjoj sjednici i to bi povećanje, kaže Cappelli, stupiti na snagu odmah, javlja Hina, a prenosi N1.

Upitan kada će doći do ukidanja kvota, Cappelli je odgovorio da to ide s prijedlogom novog zakona, odnosno od iduće godine. “Za sljedeću godinu, na vrijeme”, rekao je ministar turizma.

Ugrožena sezona

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) u petak su od Vlade zatražile da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona. Iz HUP-a i HUT-a su pritom upozorili da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića, prenosi net.hr

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u subotu je apelirala na Vladu da se suoči s ozbiljnošću situacije te da hitno donese odluku o dodatnih 5000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zahtjevima za rješavanje problema nedostatka radnika u sezoni jučer su se pridružili i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija HGK-a.

Na problem nedostatka radnika protekla dva dana upozoravaju i iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), čiji je predsjednik Luka Burilović najavio kako će “novi zakon o strancima ukinuti kvote i dopustiti tvrtkama da zapošljavaju koliko god radnika trebaju”.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Policija prijavila Lidiju Bačić: Prijeti joj novčana kazna ili zatvor
>>> PROFESORICA DJECI NA IZLETU PUŠTALA ‘JUGOSLAVIJO’! Vozač busa, branitelj: ‘Rekla je da tu himnu posvećuje meni’
>>> Dobio milijun i pol kuna na lutriji, ali do njih ne može doći
>>> Bez muke: Genijalni trik kako oguliti češnjak za par sekundi
Komentari

Komentari