Zagreb, 17.03.2020. - Konferencija za medije Nacionalni stožer civilne zaštite na kojoj su predstavljene nove mjere borbe protiv zaraze koronavirusom. Na fotografiji Vili Beroš, Davor Božinović. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

PALA ODLUKA: Maske postaju obavezne, novi režim na granicama

Podijeli

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj.

Maja Grba Bujević izvijestila je da u posljednjem 24-satnom razdoblju imamo 22 pozitivne osobe, što je 2388 ukupno.

Najviše novooboljelih je u gradu Zagrebu, čak 11. U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je četvoro novozaraženih, u Krapinsko-zagorskoj županiji 1, u Zagrebačkoj županiji 1, u Vukovarsko-srijemskoj 1, u Zadarskoj 1, Koprivničko-križevačkoj 1 i Istarskoj 2 novooboljela, prenosi jutarnji list 

‘U bolnici je 18 osoba, na respiratoru nije nitko. I dalje imamo ukupno 107 preminulih, što znači da nema novih umrlih. U Hrvatskoj trenutno imamo 139 aktivnih slučajeva. Testiranih je 73738 ukupno, 645 u posljednja 24 sata.’, kazala je Grba Bujević.

‘Stožer svakodnevno prati stanje s globalnom pandemijom, kako bi u ovoj fazi suživota s virusom donosili najbolje moguće mjere, preporuke i odluke koje se donose u cilju zaštite zdravlja hrvatskih građana’, rekao je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

‘U tom smislu će biti donesena odluka o privremenoj zabrani prelaska granice RH, na način da se utvrđuje poseban režim ulaska u RH osoba iz BiH, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije. One će morati biti u samoizolaciji 14 dana od dana ulaska u RH, a obveza samoizolacije se ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u RH tranzitiraju kroz navedene zemlje’, rekao je ministar.

Božinović je izvijestio i da je Stožer donio još jednu odluku o obvezi nošenja medicinske maske ili maske za lice u javnom prijevozu.

‘Vozači, ostali zaposlenici i putnici bit će dužni koristiti medicinske maske ili zaštitne maske za lice. Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije ponuditi uslugu’, kazao je Božinović.

Obje odluke stupaju na snagu večeras u ponoć.

Doktorica Alemka Markotić osvrnula se na jutrošnje riječi ministra Beroša koji je kazao da je pričitao studiju koja sugerira da čak 96 posto mlađih osoba ne razvije teži oblik bolesti. Markotić je rekla da situacija nije tako teška kako je bila u ožujku i travnju.

‘Postoji veza između količine virusa kojoj smo izloženi i težine kliničke slike koja nastupa ako dođe do zaraze. Sada se čini da je situacija povoljnija jer ljudi više borave na otvorenom i teže dolazi do prijenosa veće količine virusa. Vidimo sada i na dalekom istoku povećanje broja zaraženih, no nema informacija o tome da je netko razvio težu kliničku sliku. To je dobro, no i dalje moramo držati distancu i paziti na higijenu’, kazala je doktorica Markotić.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> OBJAVLJENA ANKETA: HDZ gubi izbore, Domovinski pokret uvjerljivo treći
>>> Konfuzija na granici: U nekoliko sati imali preko 7.000 poziva zbunjenih ljudi
>>> I HRVATSKA DOBILA SVOJ BLM: Na Korčuli policija pri privođenju ozlijedila crnca koji je pretukao svoju djevojku, “to je rasizam”
>>> Beroš tvrdi: Prema premijeru se postupa kao prema svakom građaninu
>>> CULEJ: “Srbija ne smije u EU dok ne plati ratnu štetu”
Komentari

Najnovije