Četvrtak, 2 travnja, 2020

Pad desne vlade u Austriji doveo do radikalne zabrane pušenja

U Austriji je u petak na snagu stupio strog zakon o zabrani pušenja u svim restoranima i barovima nakon što je pad Heinza-Christiana Strachea otvorio put čvršćim politikama spram uporabe duhanskih proizvoda.

Novi zakon, koji pokriva i nargile i elektroničke cigarete, predviđa kazne do 1000 eura za pušače a do 10.000 eura za vlasnike i upravitelje prostora.

Vlada desnog centra, koja je pala u svibnju, branila je izuzeća od zabrane pušenja za male barove i mogućnost odvojenih pušačkih prostorija u većim prostorima.

Ta je politika bila ključan zahtjev Slobodarske stranke (FPOe) i njenog čelnika Strachea, u koalicijskim pregovorima s konzervativnom Narodnom strankom (OeVP) 2017. godine. Koalicija se raspala zbog snimke na kojoj Strache dogovara poslove u medijima i infrastrukturne projekte sa ženom koja se predstavila kao ruski politički donator.

Nakon što je Strache podnio ostavku na mjesto vicekancelara i sazvani prijevremeni izbori konzervativci su se pridružili drugim strankama u glasanju u parlamentu za strože zakone o uporabi duhanskih proizvoda. Organizacije austrijskih liječnika i pacijenata ovoga su tjedna zabranu pušenja pozdravile kao “novo doba za zdravlje u Austriji” koje će smanjiti broj pušača.

Gotovo četvrtina mladih i odraslih Austrijanaca puši, dok je u EU-u prosjek 18 posto pušača. No zabrana još nije konačna jer je lobby stotina austrijskih nargila-barova od ustavnog suda zatražio izuzeće.

Komentari

Komentari