PA ZAR JOŠ UVIJEK NIJE KRAJ!? Uveli novu mjeru – Želite preko RH granice? Sad postoji još jedan uvjet…

Podijeli

Uz uobičajenu proceduru koja je bila na snazi i prije epidemije koronavirusa, osobe koje ulaze u Hrvatsku uz predočenje putnih isprava sada moraju dati i broj telefona te adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj

Voditelj Službe za susjedne zemlje u Ministarstvu unutarnjih poslova Tomislav Kufner kazao je u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija kako građani EU-a koji nisu iz 10 zemalja iz kojih mogu ući u Hrvatsku – moraju imati posebni razlog za ulazak u našu zemlju.

“Postupak je takav da prilikom dolaska na graničnom prijelazu uz onu standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj. To su nekakve zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju stupiti s njima u kontakt”, rekao je.

‘Hrvatska može odlučiti koga će pustiti’

Kufner je kazao da je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom turizma razvijena aplikacija Welcome to Croatia.

“Tu strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac koji sadrži podatke o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ako putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke”, naglasio je.

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je da je Hrvatska članica Europske unije, ali da svaka država pa tako i Hrvatska sama može odlučiti koga će pustiti u svoje državno područje.

“Vidjeli smo kad je nastala ta kriza da nisu sve države bile pogođene na jednak način niti u isto vrijeme. Svaka je zasebno reagirala, primjenjujući vlastita pravila vezano za izvanredna stanja i zatvarala granice. To se sada želi zaista promijeniti. Na svakoj državi članici je da donese odluku i Europska komisija je izradila nekoliko setova dokumenata preporuka. Ništa se ne može nametnuti državi članici, ali tu su preporuke kako se otvoriti”, kazala je Metelko-Zgombić, prenosi danas.hr

Lakši ‘ulaz’ za državljane 10 članica EU-a

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske prema kojoj državljani nekih članica EU-a (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije u svojim zemljama neće morati prilikom ulaska u Hrvatsku posebno dokazivati razlog svog ulaska.

Oni mogu ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Njihov ulazak u Hrvatsku bit će evidentiran radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> JE LI MOGUĆE SMIJENITI PREDSJEDNIKA? EVO ŠTO KAŽE USTAV!
>>> POTEZ OČAJNIKA? Krstičević odbio Plenkovića, evo tko ide na HDZovu listu
>>> PLEMENIT ČIN PEĐE MIŠIĆA: Prodaje motor, nećete vjerovati što namjerava s novcem!
>>> HODAK: U svijetu ima oko 17.000 još živih boraca II. svjetskog rata, od toga ih je u Hrvatskoj oko 50.000
>>> Jakov Sedlar: Šerbedžija i Pupovac dijele milijune, a Obuljen odbija financirati film o djeci ubijenoj u Domovinskom ratu
Komentari

Najnovije