Zagreb, 17.03.2020. - Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio nove mjere borbe protiv zaraze koronavirusom. Na fotografiji Davor Božinović. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

OXFORD: Hrvatska ima najstrože mjere na svijetu protiv koronavirusa

Podijeli

Iako neki članovi Nacionalnog stožera, nezadovoljni ponašanjem građana prijete još oštrijim mjerama, ako je suditi prema mjeraču državnih mjera koje je u borbi protiv koronavirusa objavilo Sveučilište Oxford,  Hrvatska trenutno provodi najrigoroznije mjere na svijetu. Iza nas je čak i Srbija.

Britanski istraživači, naime, promatraju osnovne kriterije kao što su zatvaranje škola, zabrana putovanja, zabrana javnih okupljanja, a onda te mjere uspoređuje s brojem trenutnom zaraženih te se na taj način dobiva indeks rigoroznosti provedenih mjera.

Svrha mjerača je, kako tvrde, ponuditi transparentan uvid u mjere koje svjetske vlade poduzimaju u borbi protiv koronavirusa, a objavljeni podaci će se često ažurirati.

Što se tiče Srbije oni su, dok je Hrvatska uvodila prve mjere, posprdno komentirali kako je rakija i kiseli kupus najbolji lijek za taj “najsmješniji virus na svijetu”,  da bi nakon što je bolest zakucala i na njihova vrata uveli teške restrikcije.

Između ostaloga, uveli su izvanredno stanje, policijski sat te zabranu kretanja starijima od 65 godina.

Treba imati na umu da Oxfordov mjerač ipak nema podatake za pojedine zemlje kao što su primjerice Indija koja je postala najveća svjetska karantena. Tamo 1,3 milijarde ljudi mora ostati kod svojih kuća, a mediji su preplavljenim video snimkama, gdje policija palicama mlati svakoga koga zatekne na ulici.

Komentari

Najnovije