Utorak, 2 lipnja, 2020

Ovrha Todorićevih otoka 27. rujna 2017.g.

Ivica Todorić i njegova obitelj ovo su ljeto, po svemu sudeći, imali zadnji put priliku odmarati se na otoku Smokvica Vela kod Rogoznice koji su godinama koristili, ali nisu plaćali koncesiju.

Umjesto Todorića, od 27. rujna na otoku će, kako doznajemo, biti zaštitari Ministarstva državne imovine. Naime, upravo na taj datum sud u Šibeniku je zakazao ovrhu radi vraćanja otoka u posjed države te pozvao Ministarstvo da sudjeluje na preuzimanju Smokvice. Odmah po primitku te obavijesti Ministarstvo je, doznajemo, uplatilo pristojbu od 1800 kuna za provođenje ovrhe.

Novi natječaj

Ove informacije potvrdili su nam i u Ministarstvu državne imovine na čijem je čelu Goran Marić.

 – Točno je, dobili smo obavijest od suda i Ministarstvo će na preuzimanje poslati dvoje ljudi te odmah po provedbi ovrhe angažirati zaštitarsku tvrtku – rečeno nam je u Ministarstvu.

Zaštitari će, doznajemo, čuvati objekte sve do provedbe novog javnog natječaja s kojim se neće čekati. U tom razdoblju, navodno, nikome neće biti dozvoljen pristup na otok, a iznimka će biti jedino zainteresirani za koncesiju za pomorsko dobro i zakup za nekretnine, piše Jutarnji list.

Ako dosadašnji korisnici otoka, odnosno, obitelj Todorić, ne isprazni objekte, njihove stvari bit će, doznajemo, pohranjene i zapečaćene.

Iako su Todorići otok koristili godinama i zbog njega državi duguju milijune, priča oko Smokvice Vele i njihovih dugovanja zahuktala se tek nakon raspada Agrokora. Inače, Smokvica Vela prije Todorića bila je u vlasništvu Ante Lušića i njegove tvrtke Grafoplast. Lušić je još 1995. godine s Ministarstvom obrane, jer je otok koristila vojska, potpisao ugovor prema kojem je dobio koncesiju na 30 godina. No, 2006. Lušić je svoju tvrtku koja je imala pravo korištenja otoka prodao Todoriću koji je tamo sagradio ljetnikovac te pomoćne objekte. Obitelj je tamo godinama ljetovala, dok je sam Todorić češće odlazio u vilu pored Opatije. Kad je Agrokor propao, Smokvica Vela formalno je vraćena Lušiću.

Zanimljivo je, međutim, da je rješenje o ovrsi Smokvice doneseno još 2009., ali sud svih ovih godina po tom pitanju nije napravio ništa. Također, unatoč milijunskom dugu Todorića, cijelo to vrijeme, sve donedavno, nije bilo reakcija ni DORH-a, a ni nekadašnjeg DUUDI-ja.

Stvari su se praktički pokrenule tek prije nekoliko mjeseci kada je ministar državne imovine Goran Marić izjavio kako postoji 200 milijuna kuna nenaplaćenog duga za koncesiju nad otokom. I izvor iz Banskih dvora potvrdio nam je da se po tom pitanju gotovo ništa nije radilo te da je Marić, zapravo, prvi koji je zatražio da se napravi obračun tog duga.

A informacija o 200 milijuna kuna duga pokrenula je lavinu. Priča o Smokvici i Todorićevim dugovanjima danima se vrtjela u medijima. Marić je poslije pojasnio da se tih 200 milijuna duga odnosilo na dug u zastari, dok je iznos koji je država mogla potraživati bio ukupno 36 milijuna – 26 milijuna za zadnjih pet godina korištenja otoka, te još desetak milijuna za kamate. Zbog toga je Ministarstvo državne imovine podnijelo tužbu za naplatu tog duga, dok je Državno odvjetništvo koje zastupa Hrvatsku 10. srpnja nastavilo pokrenuti postupak ovrhe za povrat otoka u državno vlasništvo. Iako se, s obzirom na sporost sudova, očekivalo da će ovaj postupak ovrhe potrajati, očito su izvršeni određeni pritisci s obzirom na to da je ovrha zakazana već za 27. rujna.

Sastanak u ministarstvu

O dugovanjima državi nedavno su se oglasili i iz Grafoplasta. Kako su mediji prenijeli, oni ne spore državi da ima pravo na veći dio otoka, ali žele da im se vrati uloženo tijekom godina.U Ministarstvu, međutim, kažu da Grafoplast ima pravo poduzimati pravne radnje koje smatra da treba, ali da je država ta koja je godinama namjerno oštećivana, te ne sumnjaju u uspješan završetak slučaja.

Također sumnjaju da će uopće uspjeti naplatiti 36 milijuna kuna duga. Izvor iz Vlade otkrio nam je kako je ministar Goran Marić prije nekih osam mjeseci pokušao riješiti ovaj dug. Navodno je u prosincu 2016. Ivicu Todorića pozvao na razgovor u Ministarstvo. Naš sugovornik sada kaže da je tom prilikom ministar Marić od Todorića koji se u to vrijeme, prema podacima Trgovačkog suda, vodio kao vlasnik Grafoplasta, zatražio da plati dug.

Čak je Todoriću, kaže naš sugovornik, bilo rečeno da su i DORH i Ministarstvo spremni na nagodbe oko te naplate, odnosno, Todoriću su ponudili mogućnost da dug otplati u ratama, na što je on i pristao. No, umjesto isplate duga, Todorić je da bi to izbjegao, otišao i vratio vlasništvo nad Grafoplastom Anti Lušiću. U Ministarstvu imovine očito su tako nešto i predvidjeli jer je ubrzo nakon tog sastanka podignuta tužba za naplatu milijunskog duga, a nastavljena je i ovrha čiji će rezultat očito biti to da će za mjesec dana Smokvica Vela ponovno biti u vlasništvu države.

Foto: Snimka zaslona

Komentari

Komentari