Srijeda, 15 srpnja, 2020

Ovih 10 vrsta boli mogu značiti da hitno trebate otići liječniku

Mr. sc. dr. Ante Petrušić poznati je zagrebački internist, kardiolog, endokrinolog i dijabetolog. Svakodnevno mu u ordinaciju dolaze pacijenti žaleći se na razne tipove boli, a izdvojio je 10 stanja i tipova boli zbog kojih bi trebalo potražiti hitnu medicinsku pomoć.

1. Bol u prsima

Iznenadna snažna bol u prsima sa širenjem u vrat i u ruke, osobito u lijevu ruku, u trajanju dužem od 15 minuta može sugerirati da je u tijeku infarkt miokarda, pojašnjava dr. Petrušić.

2. Oštra bol u jednoj strani pluća

Bol u plućima praćena nestašicom zraka mogla bi označiti da je u prostor između pluća i prsnog koša prodro zrak iz pluća. To se stanje zove pneumotoraks, a životno je ugrožavajuće jer može doći do kolapsa pluća. To se javlja spontano kad pukne mjehurić na rubu pluća i iz pluća ulazi zrak, dakle ne treba neka ozljeda ili bolest dovesti do takvog stanja, kazao je on prenosi 24sata

3. Oštra bol u gornjem dijelu trbuha

Ako ta snažna bol ne popušta, a praćena je općim lošim stanjem, liječnik treba posumnjati na perforaciju želuca ili dvanaesnika, također opasno stanje, pojasnio je dr. Petrušić.

4. Tupa bol u gornjem dijelu trbuha

Takav tip boli praćen nadutošću i mučninom može kod liječnika pobuditi sumnju na akutnu upalu gušterače koja također zahtijeva hitno liječenje, kazao je.

5. Bol u desnom donjem dijelu trbuha

Uz osjećaj mučnine, povišenu tjelesnu temperaturu i konstantnu bol u donjem dijelu trbuha prva sumnja na hitno stanje je akutna upala slijepog crijeva. To je stanje iznimno opasno, kazao je on.

6. Tupa bol u lijevom donjem dijelu trbuha

Prilikom pregleda ako pacijent osjeti da se bol na pritisak na tom mjestu pojačava, treba sumnjati na akutni divertikulitis, nastavio je liječnik.

7. Bol kod bubrega

Iznenadna oštra i intenzivna bol koja se javlja na mahove u području bubrega sa širenjem u istostranu preponu može značiti da je u tijeku napadaj bubrežnog kamenca, što također zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, upozorio je.

8. Kralježnica

Bol koja se širi od kralježnice niz vanjsku stranu jedne noge najčešće znači sumnju na lumboishialgiju, kazao je.

9. Tromboza

Kod pacijenata kod kojih se javlja iznenadna jaka bol u jednoj nozi, koža je blijeda i hladna poput mramora može pobuditi sumnju na arterijsku tromboemboliju koja nastaje kad krvni ugrušak začepi žilu, upozorio je.

10. Glavobolja

Kod nagle, intenzivne i iznenadne glavobolje praćene trncima u jednoj ruci i istostranoj nozi treba posumnjati na moždani udar.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> IVAN PERNAR OSNIVA NOVU STRANKU: Izabrao je ime kakvo nitko ne bi očekivao, obožavatelji podijeljeni
>>> DALIĆ SE OBRUŠIO SE NA ORGANIZATORE: ‘Ja stvarno ne znam tko je donio ovakvu odluku, pa mi smo viceprvaci svijeta’
>>> IDEMO NA PRIJEVREMENE IZBORE? PLENKOVIĆ NEĆE IMATI IZBORA: Rizik je velik ako će čekati. U tom slučaju mogao bi ostati bez svega…
>>> Je li joj Hrvatska dala dovoljno? Pročitajte što je sve dobila Sandra Perković
Komentari

Komentari