Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

OVAKO SU NAM GOVORILI PRIJE ČETIRI GODINE: Ostvarenje sna, Hrvatska postala članica EU!

Točno u ponoć, 01. srpnja 2013. godine, na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića otpjevana je “Oda radosti” – himna Vijeća Europe, te je  Republika Hrvatska postala  28. punopravna članica Europske unije.

Hrvatska uz veliko slavlje na Trgu bana Jelačića i govore domaćih i stranih dužnosnika ušla je u Europsku uniju. Prvi je govor održao tadašnji premijer Zoran Milanović.

‘Hrvatska zna da ove noći nikud ne bježi. Ostajemo tu gdje jesmo, ali sada s novom odgovornošću. Na nama je da pružimo ruku zemljama iz regije u što bržem usvajanju europskih kriterija.”

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je kako je uvjeren da će Slovenija i Hrvatska unutar Europske unije lakše rješavati međusobne probleme.

‘Vrlo je važno da imamo dijalog. Ja i Vesna Pusić smo puno toga učinili, vrlo sam zadovoljan što je Hrvatska nova članica EU’, rekao je Erjavec.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je kako imamo razloga za slavlje. ‘Ovo su odluke hrvatskih vlasti i građana koje plasiraju budućnost hrvatskom čovjeku, nekim novim klincima koji će uživati plodove današnjih odluka.”

Strani mediji: “Razloga za slavlje malo, zemlja je u velikim problemima”

Associated Press piše da razloga za slavlje nema puno jer je zemlja već pet godina u recesiji, a nezaposlenih je više od 20 posto.

AFP piše da će Hrvatska u Uniji biti u grupi najsiromašnijih zemalja.

BBC piše da su Hrvati skeptični hoće li im u EU biti bolje. “Jedan od pet Hrvata ne radi, a s obzirom na nagomilane probleme u EU-u te hrvatskig kreditni rejting koji je u kategoriji smeća – razloga za slavlje nema previše”.

Foto:Fah

Komentari

Komentari