OVAKO JE GOVORIO IRINEJ: Stepinac je bio “ustaški vikar”, a gdje god žive Srbi to je Srbija

Podijeli

Portal Index.hr donosi pregled nekih od najkontroverznijih izjava jutros preminulog srpskog patrijarha Irineja, koji se u 90. godini zarazio koronavirusom, pretpostavlja se na pogrebu mitropolita Amfilohija.

“Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili na drugim mjestima”, rekao je Irinej prije tri godine. Dodao je kako su “braća rimokatolici izazvali najveća stradanja Srba, a da pritom nikad nisu iskazali kajanje niti uputili ispriku”.

Irinej se u više navrata bavio i Jasenovcem.

“Kroz jasenovački logor prošlo je 50.000 nevine djece čiji se plač i lelek čuo do Zagreba. Svi su ga čuli, samo nije nadbiskup zagrebački, zato što ga nije htio čuti. I dok je jedna žena koja je bila Austrijanka spasila više od 15.000 srpske djece od smrti, to nisu činili naši stoljetni susjedi Hrvati, koji su jedini u Europi imali dječje logore”, rekao je.

Prošle je godine prilikom posjeta Donjoj Gradini kazao da je u Jasenovcu ubijeno preko milijun ljudi srpske nacionalnosti i da su neki katolički svećenici bili rekorderi u zločinima u Jasenovcu.

Presudu doživotnog zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću okarakterizirao je kao “vražja djela koja rade svjetski moćnici”.

“Mi smo znali da će Ratko Mladić biti osuđen i da će sve biti. Tako i mi, nažalost, tu ništa ne možemo učiniti. Sve se to događa jer silni svjetski moćnici rade vražja djela, a mi trpimo posljedice”, rekao je.

“Nije od jučer da ispada da su samo Srbi krivi za sve”, kazao je još o presudi Mladiću.

Republiku Srpsku je nazivao božjim djelom.

“Republika Srpska srpsko je nacionalno i duhovno biće i nije slučajno nastala, već je djelo Božje da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima”, kazao je.

U više je navrata odbijao bilo kakav kompromis i s Albancima i izjavljivao: “Ne možemo nikada dopustiti da Kosovo bude nečija druga zemlja, a pogotovo naroda koji  je godinama i stoljećima uništavao svetinje naše na Kosovu i u Metohiji.”

“Svi smo činili zlo, ali mi u manjoj mjeri”, “Prije nego što dođe u Srbiju, papa se mora ispričati zbog Jasenovca”, “Srbi u Hrvatskoj žive u strahu, prisjećaju se zločina iz 2. svjetskog rata”.

Patrijarh Irinej prijateljevao je sa srpskim ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem.

U procesu kanonizacije Alojzija Stepinca, oštro se zalagao za prekid kanonizacije nazivajući ga “ustaškim vikarom”.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> BRISELSKA IZDAJA, RUŽA OTKRIVA: ‘Naše vlasti šute, hrvatska javnost zaslužuje znati!’
>>> Silovao i ubio pedofila: “Htio sam da osjeti što su njegove žrtve osjećale”
>>> RASPAD STRANKE: “Naš odlazak je rezultat samovolje Marijane Puljak i Dalije Orešković”
>>> KAJKIĆ OTKRIO GDJE JE TIJELO JEAN – MICHELA NICOLIERA! ‘Pokazao mi je čovjek koji mu je iskopao jamu’
Komentari

Najnovije