EPA/FEHIM DEMIR

Ovaj uređaj prepoznaje znakove korone prije nego što uopće dobijete potvrdu da ste zaraženi

Podijeli

Tim istraživača s Medicinskog fakulteta Mount Sinai u New Yorku pronašao je dokaze koji sugeriraju da pametni satovi mogu otkriti simptome covida-19 prije nego što je osoba svjesna da je zaražena koronavirusom.  Na svojoj web stranici tim je prikazao rezultate 297 testiranih zdravstvenih radnika pri čemu se pregledali i rezultate iz njihovih Apple satova.

Jedan od ranih znakova zaraze koronavirusom je upala u zaraženim dijelovima tijela. Kad upala započne, tijelo reagira blago mijenjajući protok krvi. Ta promjena u protoku krvi može se vidjeti u neznatnim promjenama otkucaja srca osobe, koje se mogu otkriti putem pametnih satova poput Appleova. Prateći otkucaje srca kroz dulje vremensko razdoblje, pametni sat može odrediti normalnu osnovnu vrijednost osobe koja nosi sat. Kad se dogodi iznenadna promjena, uređaj to može detektirati, prenosi N1

Istraživači su od volontera tražili da stalno nose pametni sat te da instaliraju aplikaciju koja je posebno promatrala trajne promjene u njihovom otkucaju srca. Njihova otkrića sugeriraju da su pametni satovi detektirali dvije trećine zaraženih osoba u prosjeku sedam dana prije nego što su volonteri primijetili bilo kakve simptome covida-19.

Ove rezultate proučavao je i CBS News, kao i druge tvrtke koje su pokušavale utvrditi mogu li pametni satovi utvrditi da je osoba zaražena prije nego se pojave simptomi. Otkrili su da je odgovor uglavnom potvrdan, odnosno da pametni satovi vrlo često mogu otkriti infekciju covidom-19 i do tjedan dana prije pojave prvih simptoma.

Istaknuli su da inženjeri mogu izrađivati ​​aplikacije za pametne satove kako bi upozorili korisnika, koji bi se potom mogao izolirati dok se ne testira na covid-19. Istraživači napominju da bi ovo moglo usporiti širenje trenutne pandemije, ali i pandemije koje bi se mogle dogoditi u budućnosti, piše Medical xpress.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Milanović opet vrijeđa branitelje: Pet činjenica koje trebate znati o HOS-u
>>> OŠTRA PORUKA HOS-ovih UDRUGA PREDSJEDNIKU MILANOVIĆU: ‘Ratnu zastavu ni četnici nam nisu uzeli, neće ni vi’
>>> Otporna i navodno privlači bogatstvo: Biljka s kojom se ne morate bojati zime
>>> 173 Hrvata ima nuspojave od korona cjepiva: Evo što su točno osjetili…
>>> PRESTANITE KORISTITI ŠTAPIĆE: Liječnik otkriva genijalan trik za čišćenje ušiju!
Komentari

Najnovije