snimka zaslona nova tv

OVA HRVATSKA REGIJA JOŠ NIJE IMALA NITI JEDNOG OBOLJELOG: “Ovaj prostor je bogomdan””

Podijeli

Niti jedna osoba iz Gorskoga kotara u šest mjeseci pandemije koronavirusa nije zaražena. Dakle, niti jedan stanovnik niti vikendaš ili gost nisu zaraženi i nisu se zarazili u Gorskome kotaru. Gorani su ponosni na svoju nulu, donosi dnevnik nove tv.

 

No, u početku pandemije strah je bio velik. Uglavnom starije stanovništvo koje živi ovdje, a za koje je virus bio najpogubniji trebalo je sačuvati. Proljeće, karantena, rad od kuće i popularna izletišta pretvorila su Gorski kotar u idealno mjesto za bijeg od gužve što je predstavljalo opasnost od uvoza virusa.

“Na početku nam stvarno nije bilo svejedno, mi smo u jednom trenu morali zamoliti sve te naše drage goste, prijatelje koji dolaze iz Rijeke i Zagreba da stanu, da vidimo o čemu se radi. Kad je stožer rekao da se može dolaziti mi smo im se zahvalili i pozvali ih da dođu“, kaže načelnik Općine Fužine David Bregovac.

Sačuvati zdravlje bila je i ostala glavna zadaća. Pa i kada su diljem zemlje okupljanja, a pogotovo misna slavlja ponovno odobreni ovdje se čekalo. A posljednjih tjedana u središtu pozornosti su mladi. Broj zaraženih porastao je zbog noćnih klubova na Jadranu, a pogotovo u Dalmaciji. U Gorskom kotaru problema s takvim oblicima zabave nemaju.

“Vozimo se biciklima, igramo nogomet, pazimo na starije, nosimo maske, idemo u dućan umjesto starijih“, kaže Lorena Burić, djevojčica iz Ravne Gore.

Pogranično područje i svakodnevne migracije lokalnog stanovništva koji zbog svakodnevnih potreba prelaze iz Slovenije u Hrvatsku i obrnuto nisu ugrozili ovaj kraj. Zaštita je dupla jer poštuju se preporuke epidemiologa s obje strane Kupe.

“Tako je, poštuju se mjere, naši dragi prijatelji Slovenci svakodnevno dolaze ovdje u naš Brod na Kupi u dućan naš, u pekaru, ugostiteljske objekte jer oni tamo preko toga nemaju“, kaže Davorin Klobučar, predsjednik MO Brod na Kupi.

 

Komentari

Najnovije