Četvrtak, 22 listopada, 2020

Otporniji nego se mislilo? Čini se da virus preživljava i na 92 °C! Strah zbog medicinske opreme

Čak ni vruće pranje možda nije dovoljno za ubijanje koronavirusa ako se on nalazi na vašoj odjeći

Budući da u svijetu ima više od 2,7 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, zabrinutost zbog ove bolesti danas je široko rasprostranjena. Iako su mnogi stručnjaci savjetovali da pranje odjeće na visokoj temepraturi može ubiti virus, nova studija sugerira da to baš i nije tako.

Istraživanje, koje su predvodili istraživači sa Sveučilišta Aix-Marseille, pokazalo je da virus zapravo može preživjeti na temperaturama do 92 stupnja Celzijusa. U studiji je tim znanstvenika koristio stanice bolesnika s koronavirusom u Berlinu kako bi testirao okruženje u kojemu on može preživjeti.

Ni medicinska oprema više nije sigurna?

Kao dio jednoga testa, istraživači su polako zagrijavali stanice na 60 stupnjeva. Rezultati su pokazali da virus može preživjeti i razmnožavati se na ovoj temperaturi u nesterilnome okruženju. Potom su temperaturu podigli na 92 stupnja i otkrili da i na njoj virus može preživjeti do 15 minuta, piše Mirror.

Ovi rezultati izazivaju zabrinutost zbog načina na koji istraživači u laboratorijima postupaju s koronavirusom. Medicinska oprema obično se zagrijava na 60 stupnjeva tijekom 30 minuta radi “dezinficiranja”, ali nalazi sugeriraju da to možda nije dovoljno, prenosi Magazin.hr

“Rezultati predstavljeni u ovoj studiji trebali bi pomoći u odabiru najprikladnijega protokola za inaktivaciju kako bi se spriječilo izlaganje laboratorijskoga osoblja zaduženog za izravno i neizravno otkrivanje Sars-CoV-2 u dijagnostičke svrhe”, napisali su istraživači.

Sve ćemo prati s dodatkom izbjeljivača

U međuvremenu, nalazi također pokazuju da čak i vruće pranje možda nije dovoljno za ubijanje koronavirusa ako se on nalazi na vašoj odjeći. To znači da će možda biti pametno prati rublje na na najvišoj temperaturi, ali s dodatkom izbjeljivača.

“Normalno pranje odjeće smanjit će rizik od prenošenja mikroba. U određenim situacijama odjeću treba oprati na višim od uobičajenih temperatura i proizvodom na bazi izbjeljivača kako bi se rizik od prijenosa sveo na najmanju moguću mjeru”, savjetuje Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ’Kad će sve opet biti normalno?’;’Zašto lažete da covid postoji?’; Evo što kaže Alemka Markotić
>>> BOMBA! Mrtvozornik dr. PUSCHEL: “U Hamburgu nitko nije umro od korona virusa bez…”
>>> NOVI SIMPTOM KORONE? Promjene na nožnim prstima mogu biti znak zaraze
>>> SVIJET GREŠKOM DOZNAO ISTINU O LIJEKU VELIKE NADE Prva testiranja bila ohrabrujuća, uslijedilo razočaranje
>>> Mjere zabrane će vratiti? Markotić otkrila kada i kako, moguć je i ovaj scenarij…
Komentari

Komentari