Petak, 5 lipnja, 2020

OTKRIVENO: Ovo je židov koji je zabranio Hasanbegoviću dolazak u Sarajevo na dodjelu priznanja a evo i zašto

“Nezamislivo je da na dodjeli tako važnog priznanja bude osoba koja podržava natpis ‘Za dom spremni’, pod kojim su ustaše ubile tisuće Židova. Ta osoba zove se Zlatko Hasanbegović i morao sam spriječiti da se on pojavi na ceremoniji dodjele priznanja Pravednik među narodima”, rekao je jučer za Jutarnji list Boris Kožemjakin, dugogodišnji predsjednik Jevrejske općine Sarajevo.

Kožemjakin je, dakle, čovjek zbog kojega saborskom zastupniku Zlatku Hasanbegoviću neće biti dopušteno prisustvovati svečanoj dodjeli nagrade Pravednik među narodima, koja će se održati 29. svibnja u Sarajevu, a na koju će biti pozvana preživjela rodbina njegova djeda Sabrije Prohića.

Iako je Sabrija Prohić spasio život židovskoj djevojčici Nadi Kolman, “Zlatko Hasanbegović je persona non grata u Jevrejskoj općini zbog nastojanja da relativizira i slavi ustaški režim, odgovoran za klanje i progon Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata”, stoji u obrazloženju Veleposlanstva Izraela u BiH i Jevrejske općine u Sarajevu, piše jutarnji list

Revizija

Iz sarajevske židovske zajednice podsjećaju na to da je bivši ministar kulture podržao revizionistički film “Jasenovac: Istina”, koji negira razmjere zločina koje je počinila Nezavisna Država Hrvatska, kao i na to da je u intervjuu sarajevskom Oslobođenju decidirano podržao inicijativu da škole u Bosni i Hercegovini nose ime Huseina efendije Đoze, hodže u SS diviziji “Handžar”, koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata stajao na strani fašizma i nacizma te aktivno sudjelovao u raspirivanju mržnje prema Židovima.

Zlatko Hasanbegović doživljavao je pozitivno spomenutog SS-ovca. “Pitanje o tome treba li osnovna škola u Đozinu Podrinju nositi njegovo ime potpuno je izlišno. Moj odgovor je – da, treba, i to ne samo osnovna škola, i ne samo u Goraždu”, izjavio je u Oslobođenju.

Kada se sve ovo uzme u obzir, zabrana koju je donijela sarajevska židovska zajednica potpuno je razumljiva. “Hasanbegović je revizionist koji pozitivno gleda na režim koji je zamalo iskorijenio Židove u BiH”, pojasnio je gospodin Kožemjakin i dodao: “Kada sam vidio njegovo ime na popisu uzvanika, znao sam kako moram reagirati i obavijestio sam izraelsku ambasadu. Ljudi koji zastupaju takve stavove ne mogu biti gosti u prostorijama Jevrejske zajednice BiH i oko toga nije bilo nikakvih dilema među svima koji sudjeluju u organizaciji dodjele priznanja Pravednika među narodima. Uostalom, i članovi obitelji Prohić složili su se s našom odlukom da povučemo poziv Zlatku Hasanbegoviću”, ispričao je Kožemjakin.

Komentari

Komentari