Shutterstock

Otkriveni novi, gadni simptomi koronavirusa, imaju veze s vašim ustima!

Podijeli

Epidemiolog s King’s Collegea u Londonu ustvrdio je da postoji porast broja pacijenata s covidom koji imaju neugodne simptome u usnoj šupljini, kao što su usmeni ulkusi, a koje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još nije navela kao jedan od simptoma covida-19.

Profesor Tim Spector naveo je da je primijetio da je povećan broj pacijenata koji imaju takve simptome.

“Svaka peta osoba oboljela od covida još uvijek imaju rijetke simptome koji se ne nalaze na službenom popisu PHE (Public Health England) – poput osipa na koži”, naveo je Spector.

Dodao je i da je kod sve većeg broja pacijenata primijetio neobične ulkuse u ustima te je preporučio osobama koje imaju neki čudan simptom ili čak samo i glavobolju i umor da ostanu kod kuće.

Oralni simptomi

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i WHO ove oralne simptome još uvijek nije uvrstio na službeni popis simptoma koronavirusa. No, ovo nije prvi put da se neki simptomi u usnoj šupljini povezane s koronavirusom.

Prošle godine u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Evidence-Based Dentistry navedeno je da su tri osobe zaražene koronavirusom prijavili ulceracije usne šupljine ili mjehuriće u ustima. Uz to, u časopisu JAMA Dermatology objavljeno je izvješće u kojem je navedeno da je 21 osoba oboljela od covida prijavila i osip na koži, a šest osoba (29%) imalo je i oralni osip, prenosi National Herald.

U članku koji je nedavno objavljen i u The New York Timesu navedeno je da su pojedine osobe koje su preboljele prijavile niz oralnih simptoma, poput ispadanja zubi, osjetljivog zubnog mesa, promjene boje na zubima te pucanje zuba, prenosi N1

Studije sugeriraju da bi usta mogla biti osjetljivo područje na koronavirus zbog obilja receptora ACE2 (enzim koji pretvara angiotenzin) u oralnom tkivu.

Prema WHO-u, najčešći simptomi covida su vrućica, suhi kašalj i umor. Ostali simptomi uključuju gubitak okusa ili mirisa, bolove, glavobolju, upalu grla, začepljenje nosa, crvene oči, proljev ili osip na koži.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> RADMAN ŠOKIRAO: “Novo istraživanje dokazuje da NEMA koristi od strogih mjera, a smrtnost je 0,05 posto”
>>> OGLAŠEN ALARM: Zaustavljena distribucija dijela cjepiva, prijavljen neobično velik broj alergijskih reakcija
>>> Vidović Krišto traži od Božinovića žurno djelovanje o incidentu u Vukovaru
>>> HRVATSKOM VOJNIKU ZATVOR ZBOG RATNOG ZLOČINA: Vrhovni sud potvrdio kaznu
>>> Stiže loša vijest za sve Hrvate: Isplivao navodni datum popuštanja mjera
Komentari

Najnovije