Srijeda, 25 studenoga, 2020

Otkrivena stvar koja starijim ljudima može produžiti život

Čuvanje unučadi vam zaista može produžiti život.

Jedna stvar koji svi žele jest živjeti zdravo, sretno i dugo. Ponekad prilagođavamo svoj način života i navike kako bismo to postigli, uključujući zdravu prehranu, vježbanje ili smijanje s prijateljima. 

Za djedove i bake koji su zainteresirani za produženje životnog vijeka sada postoji nova opcija.

Ako ste djed ili baka i čuvate svoju unučad, vjerojatno ćete biti sretni kada čujete nove vijesti. Vi svoju unučad odvodite na razna zanimljiva mjesta te ih nastojite umjereno razmaziti.

Čuvanje unučadi je jako dobar način da dobro upoznate najmlađe članove obitelji. Ono što ne znate jest da će vam čuvanje unučadi potencijalno produžiti životni vijek.

Istraživanje objavljeno u Evolution and Human Behavior temeljeno je na informacijama iz studije o starenju u Berlinu koja je proučavala živote 500 ljudi od preko 70 godina starosti.

Pokazano je da stariji građani, koji su se brinuli za dijete, imaju manju mogućnost od ranije smrti nego osobe koje se nisu brinule za djecu ili bebe. Čuvanje unučadi vam zaista može produžiti život, piše Goodfullnes.

Važno je napomenuti da u istraživanje nisu uključeni djedovi i bake koji su bili primarni skrbnici djeci.

Liječnik Ronan Factora iz klinike u Clevelandu je rekao:

„Postoji povezanosti između čuvanja djece i redukcije stresa. Ako su takve aktivnosti čuvanja unuka i druge djece način na koji možemo smanjiti stres, onda su te aktivnosti zaista korisne za djedove i bake koji čuvaju svoju unučad.“

Ujedno je raspravljao o važnosti fizički aktivnog života kada osoba stari te o važnosti društvene angažiranosti u cilju održavanja kognitivnih sposobnosti.

Mnogi bake i djedovi su u mirovini, ali se ipak žele osjećati potrebno i zaposleno. Čuvanje unučadi ispunjava te potrebe.

Istraživanje u Australiji je pokazalo da provođenje određenog vremena pri čuvanju unučadi može spriječiti Alzheimerovu bolest. Smatra se da je razlog to što čuvanje djece daje stimulaciju mozgu te smanjuje mogućnost depresije.

Iako su ova istraživanja bila usmjerena na važnost čuvanja unučadi, ipak je potreba ravnoteža. Previše čuvanja može dovesti do pojave stresa te možete uložiti previše energije u čuvanje tako da ćete biti izmoreni.

Pouka priče jest: ako vaša djeca trebaju predah te vam žele poslati unučad na čuvanje, svakako trebate prihvatiti. Interakcija s obitelji će vam puno koristiti, a čuvanje unučadi vam može produžiti život.

Ujedno imate mogućnost uvida u preferencije nove generacije, bilo to u vezi novih popularnih knjiga ili omiljenih video igara.

Izvor: novi zivot.net


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> Supruga Mile Kekina: Mržnja i nasilje u Hrvatskoj uvijek i isključivo dolazi s desnice
>>> VLADA IZGUBILA PODRŠKU BRANITELJA!? Vođe braniteljskog prosvjeda jasni – ”Nismo mi Plenkovićevi ni ničiji glasači”
>>> Udovica je gledala fotografije svog vjenčanja, a onda je otkrila detalj koji ju je slomio
>>> Četnik poslao zahtjev za prijateljstvom HOS-ovcu i hrvatskom ratnom invalidu
Komentari

Komentari