epa08521436 A clinical laboratory employee working on the extraction of plasma from the blood of a donor recovered from COVID-19, at Benjamin Bloom Hospital in San Salvador, el Salvador, 30 June 2020 (issued 01 July 2020). El Salvador is advancing in the implementation of convalescent plasma treatment to cure patients with the SARS-CoV-2 coronavirus, a process that this country is betting on at a time when there is an increase in daily infections. EPA/Rodrigo Sura

Otkriven novi faktor po kojem se može predvidjeti prijeti li vam teški oblik covida-19

Podijeli

Postoji niz faktora za koje znamo da vas dovode u veći rizik od razvoja teškog slučaja covida-19, od spola do postojećih medicinskih stanja. Međutim, znanstvenici su nedavno pronašli dokaze koji upućuju na to kako bi u igri mogao biti još važniji čimbenik, a to su vaši geni.

Prema nedavnom istraživanju Velike Britanije koje je obuhvatilo 2200 bolesnika s teškim oboljenjem od covida, istraživači su identificirali zajedničke varijante gena povezane s najtežim slučajevima koronavirusa. Ne samo da bi to moglo pomoći identificirati ugrožene pojedince na vrijeme, već bi također moglo pomoći u odabiru postojećih lijekova koji bi mogli pomoći u liječenju covida-19.

Rezultati novog ispitivanja potvrđuju uključenost regije s kromosomom 3 kada je riječ o koronavirusu, navodeći da “jedna kopija varijante povezane s bolešću više nego udvostručuje izglede zaražene osobe za razvoj teškog oboljenja od covida”. Osim toga, ispitivanje je pokazalo da je varijanta IFNAR2 gena povezana s 30-postotnim povećanim rizikom od teškog slučaja covida. Nadalje, varijante gena OAS-a koje kodiraju proteine koji aktiviraju enzim koji razgrađuje virusni RNK koji narušava njihovu tipičnu funkciju mogu omogućiti da virus “procvjeta” u vašem tijelu.

“Sve ovo nudi potencijalnu metu za liječenje”, izjavila je znanstvenica i genetička epidemiologinja Priya Duggal, doktorica sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Iako su potrebna daljnja istraživanja, istraživači su također ustanovili da dva gena, DPP9 i TKY2, povezana s upalnim odgovorima, mogu imati određenu uključenost u rizik od razvijanja teškog oboljenja od covida. To znači da postojeći lijekovi za liječenje dijabetesa i artritisa mogu biti učinkoviti u ublažavanju simptoma covida, prenosi N1

Ostali čimbenici

Postoje još neka stanja zbog kojih se kod pojedinaca može razviti teško oboljenje od covida, a to su pretilost, dijabetes, srčane bolesti te dob.

Pretile osobe imaju indeks tjelesne mase 30 ili više te su trostruko sklonije hospitalizaciji zbog koronavirusa. Dijabetes tipa 2 predstavlja jedan od najvećih rizika za razvoj teškog oboljenja od covida. Nedavno francusko ispitivanje pokazalo je kako je posto bolesnika sa šećernom bolešću hospitaliziranih zbog teškog covida umrlo unutar tjedan dana od dolaska u bolnicu.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) bilo koja vrsta postojećeg srčanog stanja može vas dovesti u veći rizik, ali najrizičniji su zatajenje srca, bolest koronarnih arterija, kardiomiopatije i plućna hipertenzija. CDC upozorava kako se među odraslima rizik konstantno povećava, ali nisu samo stariji od 65 godina izloženi povećanom riziku, prenosi BestLife.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> Evo što su našli u bocama po Splitu; Liječnici: ‘Ljudi dolaze sa živim ranama…’
>>> MUP: Vozači od sada mogu pratiti status svojih prekršaja na novoj aplikaciji
>>> ROĐAK POKOJNOG DANIJELA: Bezuk nije počinio samoubojstvo!? ”Bježao je pred ljutitim policajcima…”
>>> JAVIO SE RANJENI POLICAJAC: Emotivnim komentarom prozvao medije, prestanite se napajati tragedijom
Komentari

Najnovije