Utorak, 7 srpnja, 2020

Otkrivamo detalje zločina koji su potresli Hrvatsku

Negdje oko 19.30 sati u kući u kojoj se zabarkadirao Srđan Smojver čula se eksplozija. Kako se neslužbeno doznaje pripadnici specijalne policije ubacili su suzavac u kuću, čuo se lom stakla. Srđan Smojver koji je u kući bio naoružan automatskom puškom i ručnim bombama aktivirao je jednu od njih i raznio se. Prema prvim informacijama nitko od specijalaca nije ozlijeđen. Na ovaj način okončana je tragedija u malom mjestu Barbar na Rabu koja je počela jučer oko 10 sati.

Naime Srđan Smojver je tada najprije je drugom muškarcu, kasnije mu je utvrđen identitet psihijatra dr. Siniše Rakića prostrijelio nogu, a potom ga je, ispucavši u njega još nekoliko metaka, brutalno ubio. Ubojica Srđan Smojver potom se zabarikadirao u kuću, naoružan bombama, puškom i pištoljem.

– Oko 10 sati začuo sam pucanj, a potom i zapomaganje čovjeka. Krenuo sam prema mjestu s kojeg su dopirali jauci, a potom se od nekud stvorio Srđan Smojver koji je u ranjenog čovjeka sasuo kišu metaka. Ubio ga je nasred ulice, kao zeca – kazali su tada svjedoci okrutnog ubojstva.

Smojver je zapucao i na temeljnu policiju, a ozlijeđenu suprugu rapskog psihijatra uspjela je evakuirati tek specijalna policija. Stanari zgrade u kojoj živi dobacili su im plahtu da je pokriju, a očevici su vidjeli njezina krvava stopala – nesretna žena vjerojatno je zadobila otvorene prijelome prilikom skoka s prvog kata na beton.

Srđan Smojver legao je na ručnu bombu, aktivirao je i raznio se. Smrt je bila trenutna, popucala su stakla, specijalci su upali u prizemlje katnice u Barbatu na Rabu u nedjelju oko 19.35 sati – javio je Jutarnji.hr.

Cjelodnevna drama bila je okončana. Srđan Smojver odlučio je presuditi sam sebi i izabrao je najgore moguće rješenje nakon zločina koji je počinio toga jutra u 9.35 sati. Kraj njegova tijela policija je našla i kalašnjikov te punu vrećicu streljiva.

Prije te završne drame Smojver je u nekoliko navrata izlazio na balkon s kalašnjikovim. Snajperist specijalne policije mogao ga je “skinuti”, no specijalna policija željela je sve okončati predajom i na miran način. Kao bivšem branitelju ponudili su mu da mu se na mobitel javi čak i ministar branitelja misleći da bi ga to moglo smekšati, pobuditi emocije.

Kako se približavala večer bilo je očito da će policija nasilno morati rješavati dramatičnu situaciju i zbog brojnih mještana te turista koji su bili blokirani u susjednim kućama.

Naime, njjihova evakuacija nije bila moguća jer bi bili na “vatrenoj liniji” i u opasnosti da ih ubojica likvidira hicima iz automatskog oružja ili baci ručnu bombu.

Kad je bilo očito da će uslijediti policijska intervencija i kad je vidio da nema izbora – predaja ili upad specijalaca – Srđan Smojver odlučio si je oduzeti život. Tridesetak specijalaca, koliko je sudjelovalo u akciji, moglo je odahnuti, kao i brojni mještani i turisti.

Foto:FaH

Komentari

Komentari