Izvor: Shutterstock

Otkriće liječnika: Poslije okusa i mirisa, korona odnosi još jedno čulo

Podijeli

Tim liječnika s ORL klinike KC Niš ispitivao je utjecaj koronavirusa na sluh i pokazalo se da obolijevanje od covida-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama. Ovo je u svijetu prva sveobuhvatna studija utjecaja covida na sluh, rekao je za RTS direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

Direktor ORL klinike Dušan Milisavljević rekao je za RTS da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao utjecaj koronavirusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata.

“Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da koronavirus može napasti i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje provjeravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju”, rekao je direktor ORL klinike.

Na osnovu ovih podataka Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko tjedana, a kod nekih i nekoliko mjeseci. Direktor ORL klinike navodi da se tijekom liječenja pacijenata kojima je oštećen sluh, koristi deksamestazon, kortiko preparat.

Milisavljević navodi da postoje dvije teorije kako koronavirus napada i oštećuje slušni živac.

Prva je, kaže, da se u krvi stvaraju mikrotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca. Druga je, prema njegovim riječima, nedostatak kisika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da nitko u svijetu još nije proveo ovoliku sveobuhvatnu studiju utjecaja covida-19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> NI MASKA NI DISTANCE, VEĆ NEŠTO DRUGO: ‘Trik’ za zaštitu od korone koji mnogi ne znaju: Evo što Lauc savjetuje…
>>> MESIĆ: “ŠEKS JE PLANIRAO SRUŠITI TUĐMANA I PREUZETI HDZ”, ŠEKS: “ČISTA IZMIŠLJOTINA”
>>> Otkriveno 5 simptoma koji se javljaju kod ‘dugog Covida’: ‘Može se dogoditi i onima koji su skroz zdravi’
>>> Epidemiolog upozorio na glupost koju mnogi rade s maskama: ‘Sve češće ovo viđam, nemojte to raditi’
Komentari

Najnovije