Petak, 3 srpnja, 2020

OTKAZUJE SE OLIMPIJADA U TOKIJU zbog koronavirusa?

Prema riječima Dicka Pounda, člana Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Olimpijske igre u Tokiju će se prije potpuno otkazati nego li dogoditi ukoliko se procijeni da je opasnost od širenja koronavirusa prevelika.

U razgovoru za Associated Press Pound je rekao da se konačna odluka o Igrama mora donijeti u roku od tri mjeseca, dakle do kraja svibnja.

“Natjecanja veličine Olimpijskih igara se jednostavno ne mogu odgoditi. Postoji toliko faktora u cijeloj priči. Na njima sudjeluje toliko zemalja i natjecatelja iz svih sportova koji su prilagodili sezone natjecanju, da ne spominjemo televizijska prava. Ne može se samo reći održat ćemo igre u listopadu”, rekao je Pound.

Otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju predviđeno je za 24. srpnja, a na natjecanju se očekuje nastup oko 11.000 sportaša. Podsjećamo, OI u Rio de Janeiru održane su prema planu iako je u to doba aktualna bila epidemija zika virusa.

Još prije tjedan dana, članovi Međunarodnog olimpijskog odbora nisu išli s takvim scenarijem. Naprotiv, uprli su sve svoje snage da uvjere javnost da Olimpijske igre u Tokiju nisu u opasnosti zbog epidemije koronavirusa i da sigurno neće biti otkazane. Nikakav plan B ne postoji, Igre će biti održane kako je i planirano, tvrdili su tada u MOO-u, a šef inspekcije krovne svjetske sportske udruge John Coates ponavljao je kako je “100 posto siguran” da ćemo 24. srpnja gledati svečano otvaranje na novom Olimpijskom stadionu u Tokiju.

Nikad u povijesti nijedne Olimpijske igre nisu otkazane zbog nekog drugog razloga osim rata. Znalo je biti širenja straha prijašnjih godina, uoči Atene 2004. je vladala drama oko toga hoće li Grci uspjeti dovršiti svu potrebnu infrastrukturu na vrijeme, a slično je bilo i prije Rio de Janeira 2016., s time da su te Igre imale i dodatak u obliku Zika virusa koji je mnogim sportašima stvarao nelagodu.

Iz WHO-a ne žele preuzimati nikakvu odgovornost kad su u pitanju Olimpijske igre, tvrde da oni daju samo tehničke savjete.

Komentari

Komentari