Srijeda, 15 srpnja, 2020

Otac terorista iz Hanaua Tobiasa Rathjena je bio kandidat “Zelenih” na izborima!

Za sada se ništa ne zna o vezama između Tobisas Rathjena, ubojice iz Hanaua i organiziranog desničarskog ekstremizma: Takvih veza, kako sad stoje stvari, jednostavno nema. On nije bio član niti simpatizer niti jedne desne stranke niti organizacije. Navodno je dva dana prije zločina snimio paranoični video u kojem se obraća svim Amerikancima na engleskom, a koji upućuje da njegovi motivi nisu politički, već se jednostavno radi o poremećenoj osobi.

Što se dogodilo? Prema sadašnjim saznanjima, Tobias Rathjen ubio je devet osoba u kebab baru i snack baru u Hanauu, a zatim je automobilom, crnim BMW-om, pobjegao u svoj stan. Tamo je ubio majku i sebe, a prema informacijama RTL-a, njegov otac je nepovrijeđen i na ispitivanju je u policiji.

Tobias Rathjen rođen je u Hanauu 1977. RTL kaže o njegovom ocu: “Za razliku od ranijih informacija, 72-godišnjak nije član Zelenih, već je bio kandidat na listi Zelenih prije nekoliko godina.” Za sada nije poznato ništa o Rathjenovim vezama s organiziranim desničarskim ekstremizmom. Navodno je dva dana prije zločina Rathjen snimio videozapis (koji sada više nije dostupan za javnost) u kojem se obraćao „svim Amerikancima“ na engleskom i s glasom manipuliranim zvukom.

U njemu govori o ubojstvima djece koja su se dogodila u nevjerojatnom broju i tolerirala ih je država. Poziva svoju publiku da “dobije informacije” o tome, a zatim “djeluje”. U videu koristi izraz “mainstream media”. Sadržaj videa je, prema navodima medija, baziran na teorijama zavjere, ali nema nikakve reference na desničarski ekstremizam. To je trenutno nemoguće provjeriti.

Također, ništa ne potkrepljuje narativ o “ksenofobiji” i “rasizmu”: Navodno je spominjao da “neke ljude treba istrijebiti”, kako prenose mediji, ali nigdje se ne navodi na koga se to točno odnosi, da li na pojedince, narode, vjere ili rase.

Pored spomenutog videa, navodno postoji i pismo priznanja. Ekspert za terorizam Peter R. Neumann ocjenjuje to na Twitteru. Prema njemu, tekst je napisan na dobrom njemačkom jeziku, autor sugerira da je studirao na sveučilištu. Navodno mrzi strance, iako nema citata koji bi to potkrijepio. Nejmann kaže da on ne spominje izričito islam, ali spominje zemlje u sjevernoj Africi, na Bliskom Istoku i Srednjoj Aziji.

Ubojica navodno tvrdi da 18 godina nije imao seksualni odnos. “Važno je razumjeti njegovo stanje uma, Rathjen se cijeli život osjećao progonjenim od strane tajne službe”, kaže Neumann. Također smatra da su slavne osobe od Donalda Trumpa do nogometnog trenera Jürgen Kloppa “krale njegove ideje”.

Spominje i čin “rata”, za koji kaže da bi bio usmjeren kao “dvostruki udarac” protiv tajne organizacije za koju vjeruje da ga nadzire i protiv “degeneracije naroda”.

To ukazuje na ozbiljnu mentalnu bolest. Sve u svemu, autor pisma ostavlja dojam nekoga tko je svoje noći provodio s videozapisima zavjere na YouTubeu, kaže Neumann.

Stručnjak za profiliranje Mark T. Hoffmann rekao je za Bild: “Čini se da je bio usamljenik koji je na Internetu izgradio vlastitu ideologiju.” Plasiranje takvih izjava u medije ukazuje da će se taj zločin pokušati zloupotrijebiti za još veću cenzuru interneta. Uglavnom, ništa ne ukazuje da je ubojica imao politički motiv, naprotiv, puno toga upućuje na paranoidnu shizofreniju – ali je svejedno odmah proglašen teroristom.

 

Komentari

Komentari