Subota, 4 travnja, 2020

OSTVARUJE SE ZLOKOBNA NAJAVA: Europa formira zajedničku vojsku!?

Nikada od Drugog svjetskog rata Europa nije bila tako potrebna. Stvaranje zajedničke vojske Europe, u savezu s NATO-om čijih slavimo 70 godina, za Francusku jest prioritet, kazao je jučer francuski predsjednik Emmanuel Macron na mimohodu u povodu državnog praznika Dana pada Bastille. Tvrđava je pala prije 230 godina i bio je to ključan događaj Francuske revolucije.

Borba i protiv terorizma

Osim njemačke kancelarke Angele Merkel, među gostima francuskog predsjednika bili su predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Trupe deset zemalja iz Europske inicijative za intervencije – nastale prije godinu dana – uključujući Francusku i Njemačku, sudjelovale su na tradicionalnom mimohodu na Elizejskim poljanama na Trgu Concorde kojim se obilježavala obljetnica pada Bastille. Mimohod je uključio ukupno oko 4300 vojnika, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera.

Macron danas u Srbiji

Predsjednik Macron, kojem najveću potporu daje njemačka kancelarka Merkel, pod svaku cijenu želi stvoriti europsku vojsku, unatoč oštrom protivljenju takvoj ideji američkog predsjednika Donalda Trumpa. Sporazum o njemačko-francuskoj suradnji koji je potpisan u siječnju u Aachenu u Njemačkoj, koji predviđa približavanje u sektoru obrane, bio je uvod stvaranju europske vojske. Ta bi vojska, osim borbe protiv terorizma, imala zadatak braniti Europu od zemalja poput Rusije, Kine ali i SAD-a. U međuvremenu, Macron stiže danas u ponedjeljak u dvodnevni posjet Srbiji, koji je bio zakazan za prosinac 2018., ali je otkazan zbog prosvjeda “žutih prsluka” u Parizu i diljem Francuske, prenosi večernji list

Tijekom posjeta, uz brojne bilateralne aktivnosti, Srbija i Francuska potpisat će 20 sporazuma, među kojima je pet vezano uz naoružanje i vojnu opremu. Između ostalog, jedna od glavnih tema bit će i dijalog između Srbije i Kosova koji se trebao održati u Parizu 1. srpnja, ali je odgođen zbog napetosti između Prištine i Beograda. Poznato je da se predsjednik Macron, kao i Merkel, protive bilo kakvoj razmjeni teritorija ili razgraničenja. Prvi je to posjet francuskog predsjednik Srbiji od 2001. godine kada je Jacques Chirac stigao u zemlju koja se tek oslobodila vlasti Slobodana Miloševića.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> VUKOVARSKI BRANITELJA MIŠIĆ: Pustite nas u ime Bog da živimo
>>> Pogledajte što su SAD-a donirale MORH-u
>>> OBERSNEL PODIVLJAO: Pogledajte snimku seksističkog ispada Riječkog gradonačelnika
>>> Znate li koliko je vremena potrebno da se tijelo očisti od duhanskog dima
Komentari

Komentari