Subota, 29 veljače, 2020

Oštra osuda novom spomeniku Draži Mihailoviću: ‘Ovo je civilizacijsko i moralno posrnuće’

Najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je u nedjelju postavljanje spomenika četničkom vođi Draži Mihailoviću u općini Bileći u istočnom dijelu BiH ističući da se radi o ‘simbolu civilizacijskog i moralnog posrnuća vlasti u entitetu Republici Srpskoj’

Srpske vlasti u Bileći otkrile su jučer spomenik Draži Mihailoviću, vođi četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata kojeg su jugoslavenske vlasti osudile na smrt zbog izdaje i ratnih zločina. Viši sud u Beogradu prije tri godine ga je rehabilitirao. Spomenik četničkom vojvodi u Bileći podignut je na mjestu s kojeg je ranije uklonjen onaj posvećen partizanima.

Iz SDA su u nedjelju ocijenili da postavljanje spomenika ‘ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Bileći predstavlja necivilizacijski čin koji ima za cilj nastavak širenja nacionalne i vjerske mržnje’.

“Slavljenje kolaboracionista i zločinca koji je odgovoran za masovna ubojstva i sustavne progone Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva, predstavlja simbol moralnog posrnuća i civilizacijskog sunovrata vladajuće ideologije u Republici Srpskoj”, priopćili su iz SDA.

Pojašnjava se kako je posebno zabrinjavajuće što se spomenik četničkom zločincu otkriva u gradu u kojem je tijekom posljednjeg rata u BiH praktično uništena bošnjačka zajednica.

Pri tome su iz SDA pozvali na svojevrstan bojkot suradnje s vlastima Bileće budući da slave ratne zločinace, a što po njima ‘predstavlja ključnu zapreku izgradnji povjerenja i održive sigurnosti u BiH, kao i njenom napretku na putu integracije u moderne globalne asocijacije’.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> “Šteta je da nas mrziš” poručio Hrvat Arkanovom sinu, njegov odgovor iznenadio
>>> Ispovijed Osječanke: ‘U Njemačkoj smo cijele dane crnčili za mali novac, preporodili smo se u Zagrebu’
>>> TKO S KIM PIJE KAVU? Bujanec najavio poraz Kolinde na izborima zbog ove fotografije
>>> (VIDEO) RASKRINKALI PUPOVCA: ‘Tvrdi da je kokarda zakonita i štiti četnički pokret’
Komentari

Komentari