Subota, 30 svibnja, 2020

Oštećen spomenik hercegovačkom svećeniku kojega su partizani svirepo ubili

Čapljinska HVIDR-a na svojoj Facebook stranici je objavila kako je u Klepcima kod Čapljine razbijen spomenik don Iliji Tomasu.

Spomenička ploča oštećena je na više mjesta. Gornji dio spomenika u potpunosti je razbijen. Don Ilija Tomas ubijen je 1. svibnja 1942. godine u Klepcima kod Čapljine, gdje je bio župnik. Na njegovu tijelu pronađen je dvadeset jedan ubod nožem i sjekirom. Na čelu mu je bio urezan znak križa, oči izbodene, usta s obje strane razrezana, a imao je i ubod na strani srca. Mrtvo tijelo zatim je bačeno u rijeku Bregavu gdje je sutradan pronađeno te je pokopano na čapljinskom groblju.

U sprovodu je sudjelovalo šesnaest svećenika, a obrede je predvodio Petar Čule, tada kapitularni vikar a kasniji mostarski biskup.

Don Ilija Tomas Rođen je u Drinovcima 19. srpnja 1901. Poslije osnovne škole u rodnom mjestu, pohađao je gimnaziju u Travniku, a teologiju je studirao u Sarajevu (1922.-1926.). Za svećenika mostarske biskupije zaređen je 29. lipnja 1925. a potom je bio župni vikar u Ravnom (1926.), župnik na Trebimlji i od 1927. u Klepcima, gdje je 1930. godine sagradio novu crkvu./HMS/


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Ukinuli sve restrikcije za Hrvatsku! Evo gdje sad možete preko granice…
>>> ŠOK U MOSTU! Napustila ih još jedna istaknuta članica: Neće ići na izbore
>>> HRABRI ISTUP SARAJEVSKOG PROFESORA: “CRNA LEGIJA formirana je u “antifašističkom” Sarajevu, a 2010. je Sarajevo uguralo ustaše na vlast i dalo im ulice”
>>> DOBROVIĆ ISTUPIO IZ MOSTA: “Način na koji su prekinuti pregovori sa Škorom sve govori, sve svelo na trojicu ljudi iz okolice Metkovića…”
Komentari

Komentari