Utorak, 18 veljače, 2020

OSNIVAČ HUAWEIJA UZVRAĆA UDARAC AMERIČKOJ VLADI: ‘Podcjenjujete našu snagu, napravili smo određene pripreme i prije sankcija’

Ren Zhengfei oglasio se komentirajući najnovije američke poteze protiv njegove kompanije

Govoreći za kineske državne medije, Ren Zhengfei je umanjio utjecaj nedavnih američkih sankcija i izjavio da u bliskoj mogućnosti nitko neće moći uhvatiti korak s njihovom 5G tehnologijom, prenosi BBC. SAD je prošloga tjedna stavio Huawei na “crnu listu”, odnosno popis tvrtki s kojima američke tvrtke ne mogu trgovati bez posebne licencije. Taj korak je eskalacija u naporima SAD-a da blokira rad kineske kompanije.

“Trenutačna praksa američkih političara je da podcjenjuju našu snagu”, kazao je Ren kineskim medijima.

Amerikanci ublažavaju retoriku
Huawei se suočava s rastućim i prilično negativnim reakcijama zapadnih zemalja predvođenih SAD-om, zbog mogućih sigurnosnih rizika pri korištenju njihovih proizvoda u mobilnim mrežama nove 5G generacije. Posljedica odluke SAD-a da stavi Huawei na “crnu listu” kristalizirala se u ponedjeljak kada je Google zabranio kineskom tehnološkom divu pristup nadogradnjama na operativnom sustavu Android. Istoga dana, američki savezni kabinet za trgovinu izdao je privremenu licenciju koja omogućuje nekim tvrtkama da nastave podržavati postojeće Huawei mreže i uređaje.

“SAD će izdati 90-dnevnu licenciju koja će omogućiti nastavak poslovanja postojećih korisnika Huawei mobilnih telefona i ruralnih širokopojasnih mreža”, izjavio je američki tajnik za trgovinu Wilbur Ross.

Nema mnogo promjena za korisnike

Britanski nacionalni centar za cyber sigurnost objavio je na svojoj web-stranici savjete za vlasnike Huaweijevih mobilnih uređaja. Navode kako bi licencija trebala značiti da korisnici Huaweija mogu “ažurirati svoje uređaje kao i dosad”. Dodaju kako će nastaviti pratiti ​​situaciju i namjeravaju pružati savjete korisnicima i u budućem razdoblju, prenosi danas.hr

Ipak, Ren Zhengfei je umanjio značaj tog poteza, rekavši da je Huawei već napravio određene pripreme i prije američkih ograničenja. Ova kineska tvrtka je već mjesecima u središtu američko-kineske borbe za moć.

Potrošači su zabrinuti, jer ne znaju što to znači za njih, dok će implikacije za Huawei također vjerojatno biti značajne.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŠKORO OVO IZJAVOM UZBURKAO POLITIČKU SCENU: Hoće li se kandidirati za predsjednika?
>>> (VIDEO) ŠOKIRANI SMO! Evo za koga će glasati čovjek koji slovi za jednog od najpametnijih Hrvata
>>> Ličani u strahu zbog migranata: ‘Zaključavamo se dan i noć’
>>> Policajac je naredio ženi da otvori prtljažnik, nije imao pojma da ga ona slika
Komentari

Komentari