fbpx
Utorak, listopad 15, 2019

Osim građevinara i konobara, uvozit ćemo poštare, cvjećare, mesare, skladištare…

Slijedom nedavne odluke o uvozu 65.100 stranih radnika u Hrvatsku iduće godine, u oko bodu neka pomalo neočekivana zanimanja koja su također zastupljena na popisu onih u kojima nedostaju radnici.

U kategoriji pod nazivom „Ekonomija i trgovina“ tako je predviđena kvota od 1700 stranih radnika, među kojima su prodavači ili trgovci, a koje će Hrvatska od iduće godine po prvi puta vjerojatno uvesti iz susjednih zemalja.

Međutim, u ovoj kategoriji nedostaje skladištara, cvjećara, mesara i vozača. Štoviše, nedostaje nam čak i poštara, pa se tako predviđa mogućnost uvoza 300 poštara, 200 vozača i 100 šalterskih radnika.

Primijećen je i manjak logopeda, čija je kvota zasad samo 10 radnih dozvola. No, tu su još i službe socijalne skrbi, gdje se predviđa uvoz 10 socijalnih radnika, 5 psihologa, 100 njegovateljica i 150 medicinskih sestara.

Zanimljivost predstavlja i činjenica da se u sferi trgovine predlaže ipak potražnja domaćih radnika uz sugestiju – povećanja plaća i, nećete vjerovati, regulirano radno vrijeme. Dakako, veliki problem uvoza stranih radnika u ovom sektoru je jezična barijera, pa mnogi vjeruju kako je jedini izlaz dovoditi radnike iz susjednih zemalja.

Komentari

Komentari