Petak, prosinac 6, 2019

Osijek: Uskok optužio 14 osoba za ilegalno prebacivanje 88 stranaca preko granice

Zbog sumnje da su organiziranim ilegalnim prebacivanjem preko granice 88 stranih državljana protuzakonito zaradili najmanje 90 tisuća eura, Uskok je pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv skupine od 12 hrvatskih državljana, jednog s državljanstvom Hrvatske i Kosova te jednog Albanca.

Prvu trojicu Uskok tereti da su od siječnja do lipnja prošle godine, na širem području Osijeka i Baranje te drugim mjestima u Hrvatskoj i na području Srbije, organizirali prebacivanje većeg broja državljana Kosova i drugih zemalja iz Srbije u Hrvatsku, izvijestio je Uskok na internetskim stranicama.

U cilju realizacije dogovorenoga plana, prvo i drugookrivljeni su se povezali s četvrtookrivljenim te više osoba s područja Srbije i Kosova, s kojima su dogovarali vrijeme, mjesto, broj osoba i cijenu ilegalnog prebacivanja, za iznos od najmanje 300 eura po osobi.

Tužiteljstvo tereti trećeokrivljenoga da se povezao s više drugih optuženika te osobama iz Srbije i Kosova, s kojima je dogovorio da će za iznos od najmanje dvije tisuće eura po osobi organizirati dolazak većeg broja stranaca, zatim smještaj u Srbiji, njihovo ilegalno prebacivanje u Hrvatsku te daljnju vožnju do namjeravanih odredišta.

Na ovaj način prvo i drugookrivljeni su u devet navrata ilegalno prebacili 40 stranaca, dok je u organizaciji trećeokrivljenog u četiri navrata prebačeno 48 stranih državljana, čime je ta skupina protuzakonito zaradila najmanje 90 tisuća eura, koje su međusobno podijelili sukladno ulogama u pojedinom prebacivanju.

Uskok također tereti 12-okrivljenoga da je u veljači prošle godine s nepoznatim osobama iz Srbije dogovorio prebacivanje devet stranih državljana iz Srbije u Hrvatsku te njihovo preuzimanje, smještaj i prijevoz do namjeravanih odredišta za iznos od najmanje 400 eura po osobi.

Svih 14 okrivljenih optuženi su za kaznena djela zločinačkog udruženja te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, a u optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika. Hina

Komentari

Komentari