Nedjelja, 31 svibnja, 2020

ORBAN: “Za nas je vladavina prava pitanje časti”

“Kad god netko dovede u pitanje vladavinu prava u Mađarskoj, on dovodi u pitanje našu čast i savjetovao bih mu da dobro razmisli o tome”, rekao je Orban na konferenciji za novinare održanoj zajedno s Anttijem Rinneom, vršiteljem dužnosti finskog premijera.

Međunarodni odnosi ne znače da “jedna zemlja može vrijeđati drugu”, već je građena na međusobnom poštovanju, dodao je Orban.

“Ne preporučujem dolazak do točke u kojoj premijer neke zemlje posjećuje drugu zemlju kako bi im dao po ušima u vezi s vladavinom zakona, jer će to dovesti do velikog broja stvari, ali ne i europskog jedinstva “, rekao je mađarski čelnik.

Rinne je na konferenciji za novinare rekao da je razgovarao o zadaćama finskog predsjedavanja Europskom unijom, uključujući proširenje EU-a, Brexit i proračun. “Izgradnja bolje Europe zajednički je zadatak”, naglasio je Rinne.

Finn je rekao da mjere protiv klimatskih promjena i poštivanje načela ustavnosti moraju biti preduvjet za pristup financiranju od strane Europske unije.

No šef kabineta mađarskog premijera rekao je na konferenciji u Münchenu u organizaciji Bavarske parlamentarne skupine Kršćansko-socijalne unije (CSU) u petak da postoji potreba za konzervativnim zaokretom u Europskoj narodnoj stranci (EPP) koju bi dalje klizanje u lijevo koštalo jako puno na europskim parlamentarnim izborima.

Pitanje zaokreta prema konzervativizmu također je predmetom rasprava unutar njemačkih bratskih stranaka, CSU-a i Kršćansko-demokratske unije (CDU), rekao je Gergely Gulyas u telefonskom razgovoru za MTI. “Željeli bismo vidjeti da se CSU vrati snažno konzervativnoj politici unutar koalicije“, rekao je.

Mađarska vladajuća stranka Fidesz održavala je odnose s CSU-om, rekao je Gulyas, ali je u proteklih šest mjeseci Bavarska stranka izjavila da “nije usmjerena na produbljivanje odnosa”. Ipak, rekao je kako bavarski partneri “žele zatvoriti to razdoblje, prepustiti se pritužbi i gledati u budućnost”.

Gulyas sudjeluje na konferenciji europskih centrističkih stranaka na poziv čelnika parlamentarne skupine CSU-a Aleksandra Dobrindta. Prije konferencije, Gulyas je razgovarao s Hansom Reichhartom, ministrom prometa i građevine Bavarske, te Markusom Blumom, glavnim tajnikom CSU-a.

Komentari

Komentari