Srijeda, 12 kolovoza, 2020

Orban najavio nove mjere za poticanje gospodarstva za 2020. s obzirom da se usporava gospodarski rast u EU

Mađarska će sljedeće godine morati uvesti još dvije mjere za poticanje gospodarstva s obzirom da se usporava gospodarski rast u Europskoj uniji, glavnom mađarskom trgovinskom partneru, rekao je u subotu premijer Viktor Orban.

Orbanova gospodarska politika usredotočena je na održavanje gospodarskog rasta koje premašuje prosjek EU-a za 2 postotna boda.

U lipnju je vlada najavila prvi krug mjera među kojima je smanjenje poreza i otvaranje radnih mjesta.

Mađarsko gospodarstvo poraslo je za 5.3 posto u prvom kvartalu, najviše u zadnjih 15 godina, a ministar financija Mihaly Varga izjavio je kako bi lipanjske mjere mogle održati rast od oko 4 posto sljedeće godine.

Međutim, kako se izgledi u EU pogoršavaju, Orban smatra da je potrebno poduzeti daljnje korake kako bi se održao brzi gospodarski rast.

“Ako se naša očekivanja o prognozama za europsko gospodarstvo pokažu točnima, u lipnju 2020. trebat će nam drugi, a na jesen 2020. treći akcijski plan da zaštitimo naše gospodarstvo”, rekao je mađarski premijer u svom godišnjem političkom govoru u rumunjskom gradu Baile Tusnadu.

Nije otkrio pojedinosti o mjerama, ali je rekao da će se njima povećati konkurentnost Mađarske.

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi u četvrtak je obećao da će dodatno ublažiti monetarnu politiku jer se pogoršavaju izgledi za gospodarski rast u eurozoni.

Komentari

Komentari