Nedjelja, 12 srpnja, 2020

Orban: Mađari će ustati u obranu Poljske!

Mađarski predsjednik Viktor Orbán je objavio da će Mađarska ustati u obranu Poljske ako Bruxelles ustraje u uvođenju sankcija protiv Poljske članice EU zbog toga što je konzervativna vlada odlučila provesti pravosudnu reformu.

“Inkvizicijska ofenziva protiv Poljske ne može nikad uspjeti zato što će Mađarska koristiti sve zakonske mogućnosti u EU da pokaže solidarnost s Poljacima”, rekao je Orbán u jučerašnjem televizijskom obraćanju iz rumunjskog planinskog ljetovališta Băile Tușnada.

Usprkos upozorenjima Europske komisije i Vijeća Europe, poljski je parlament u noći s petka na subotu usvojio i posljednji zakon iz  paketa zakona pravosudne reforme.

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczyńskog time je pokazala da je nije briga niti za moguće sankcije Europske unije.

U obranu Kaczyńskog stao je Orbán koji se godinama sukobljavao s Bruxellesom zbog optužbi da ne poštuje demokratske slobode i širi svoju vlast mimo običaja u demokratskim zemljama. U posljednje vrijeme Orbán sve češće istupa kao borac za autonomiju članica EU, a protiv prekomjerne kontrole Bruxellesa. Nakon što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker govorio o Europi dviju brzina poslije Brexita, Poljska i Mađarska učvršćuju svoj položaj zemalja koji se ne obaziru previše na europsko zajedništvo kad su u pitanju interesi njihovih naroda.

Orbán je jučer u svom govoru rekao da je Poljska žrtva zlostavljanja Bruxellesa, kao što je to bila Mađarska otkako je on 2010. došao na vlast. Poljska ima novu vladu od jeseni 2015. godine. Orbán je ponovio svoje optužbe da su europski lideri izgubili dodir s narodom u vezi s temama kao što je migracija, aludirajući na to da je većina građana protiv imigracije s Bliskog istoka, u skladu s njegovom i poljskom politikom.

Suci bez autonomije

Mađarski predsjednik Orbán nazvao je potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa inkvizitorom. Timmermans je upozorio Poljsku da bi zbog  zakona kojim se reformira sudstvo, kao temelj demokratske trodiobe vlasti, mogla ostati bez prava glasa unutar Europske unije.

To je najstroža kazna koju EU može propisati nekoj članici i dosad još nije bila korištena.

Duda na potezu

Postoji još jedna šansa da  zakoni  ne stupe na snagu, iako su prošli parlamentarnu proceduru. Prema poljskom Ustavu, prije stupanja na snagu treba ih svojim potpisom potvrditi poljski predsjednik Andrzej Duda.

Kad zakon stupi na snagu, sucima Vrhovnog suda isteći će mandat pa će vladajući tako moći izabrati suce po vlastitom ukusu. U pravosudnu reformu su krenuli s objašnjenjem da je pravosuđe sporo, nekad sklono korupciji. Opisali su sudove kao uporišta  postkomunističke elite, odnarođeni od većine stanovništva.

Vladajući su usvojili zakon s 55 glasova za i 23 protiv, javlja Poljski radio.

Predsjednik Senata Stanislaw Karczewski (PiS) rekao je da promjene u poljskom pravosuđu vode u ispravnom smjeru i da je cilj reformi dobrobit građana. Dodao je kako se nada da će predsjednik Andrzej Duda brzo potpisati usvojene zakone. Europska komisija  je upozorila Poljsku da je spremna poduzeti akciju zbog kršenja europskih zakona i pravila, poručujući da predviđenim rješenjima Poljaci guše neovisnost sudstva. Poljska je vlada već bila u sukobu s Bruxellesom zbog  reformi Ustavnog suda, ali i zbog odbijanja Varšave da preuzme izbjeglice koje je prema odluci Komisije bila dužna preuzeti u sklopu sustava kvota, prenosi Jutarnji.

Reagirao je i State Department. Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova na to je upozorenje jučer odgovorilo istim riječima kao i na prethodno upozorenje Europske komisije: zakoni još nisu stupili na snagu, prema tome vaša su upozorenja preuranjena. Glasnogovornica State Departmenta, Heather Nauert, izjavila je da su Sjedinjene Države zabrinute zbog poteza Varšave te poručila da će nastaviti vrlo pažljivo promatrati tijek događaja u Poljskoj, prenosi Poljski radio.

Poljsko Ministarstvo pravosuđa jučer je objavilo da su iznenađeni što je glasnogovornica javno objavila takav stav. Zakoni u sklopu reforme pravosuđa neće utjecati na nezavisnost sudova ili sudaca, cilj im je samo vratiti poštovanje građana prema pravosuđu, poručila je jučer poljska vlada.

Arhitekt reforme pravosuđa je Jaroslaw Kaczyński.

Foto:Fah

Komentari

Komentari