Četvrtak, 28 svibnja, 2020

Optužen za subvencijsku prijevaru i pokušaj pribavljanja više od dva milijuna kuna iz EU fondova

Zbog sumnje u pokušaj protuzakonitog pribavljanja više od dva milijuna kuna poljoprivrednih potpora iz EU fondova i državnog proračuna, osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) je pred osječkim Županijskim sudom podignulo optužnicu protiv 38-godišnjeg direktora i trgovačkog društva iz Baranje, izvijestio je u četvrtak ŽDO.

Prvokrivljenog 38-godišnjaka tereti se da je 13. siječnja 2016. godine, kao direktor u drugookrivljenom trgovačkom društvu, toj tvrtki namjeravao pribaviti potporu velikih razmjera iz proračuna EU-a i državnog proračuna, iako je znao da ta tvrtka ne može biti prihvatljivi korisnik za sudjelovanje na natječaju, jer ne ispunjava uvjete o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva.

Optuženi je podnio prijavu na natječaj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sa zahtjevom za potporu iz proračuna EU-a u iznosu od 1,7 milijuna kuna i državnog proračuna u iznosu većem od 300.000 kuna, te je uz prijavu priložio neistiniti izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara za uzgoj lupinastog voća, oraha, lješnjaka, kestena i badema.

Tako je stekao pravo na sudjelovanje na natječaju za dodjelu potpore u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna, no nadležna Agencija je, tijekom kontrole, odbila zahtjev za potporu zbog dostavljanja lažnih podataka o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva.

Prvookrivljenog direktora tereti se i da je 8. siječnja 2016. u prostorijama savjetodavne službe u Osijeku potpisao izjavu da je za izračun veličine poljoprivrednog gospodarstva službeniku dao stvarne podatke o resursima korištenim u proizvodnji biljnih usjeva na ukupnoj površini od 15,58 hektara, iako je znao da je na toj površini bilo zasađeno samo 60 sadnica lješnjaka, prenosi narod.hr

Službenik savjetodavne službe je potom, vjerujući u istinitost izjave i dostavljenih podataka, ovjerio izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara koji je priložio uz prethodno opisani zahtjev za potporu.

Okrivljenog 38-godišnjaka ŽDO tereti za kaznena djela subvencijske prijevare i ovjeravanja neistinitog sadržaja, a trgovačko društvo za subvencijsku prijevaru.

Komentari

Komentari