Nedjelja, 27 rujna, 2020

OPREZ! Poznati trgovački lanac povlači iz prodaje proizvod jer bi mogao biti smrtonosan. PAZITE DA GA NISTE VEĆ KUPILI

Poznati trgovački lanac Müller objavio je na svojim Internet stranicama upozorenje o povlačenju jako popularnog proizvoda, koji upravo u ovom trenutku mnogi vjerojatno imaju i kod kuće. Radi se o artiklu popularnog proizvođača prirodnih proizvoda Alnatura, a povlače se sjemenke lana, usitnjene, u pakiranjima od 200 grama, isključivo s rokom trajanja do 8. svibnja 2020., iz serije s brojem L6908083.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Kako stoji u obrazloženju, opoziv proizvoda pokrenut je službenim kanalima jer je otkriven visok sadržaj cijanovodične kiseline. Cijanovodična kiselina može nastati tijekom fermentiranog raspadanja biljnih proteina, a otrovna je u već vrlo malim količinama. Ukoliko smrtonosna doza cijanovodične kiseline uđe u tijelo, osoba umire u roku od pet minuta, a potrebno je naglasiti da je smrtonosna već vrlo mala doza cijanovodične kiseline. Kod teškog trovanja toksičnim spojem pacijent doživljava grčeve gornjih i donjih ekstremiteta, nehotičnu defekaciju i mokrenje. Zjenice se šire, znakovi gušenja se povećavaju, te osoba gubi svijest i u konačnici umire.

Iz Müllera napominju da svi kupci koji su kupili navedene usitnjene sjemenke lana od 200 grama, proizvođača Alnatura s navedenim rokom trajanja, iste mogu vratiti u bilo koju poslovnicu, te izražavaju žaljenje zbog nastale situacije i ispričavaju se kupcima zbog nastalih neugodnosti.

Komentari

Komentari