FaH

OPREZ! POLICIJA UPOZORAVA: Osječanki izvan Hrvatske oduzeli osobnu i čeka je kazna do 5000 kuna

Podijeli
Ako napuštate prebivalište duže od godine dana, morate obavijestiti MUP

Tisuće onih koji su osječku zamijenili adresom u Irskoj, Njemačkoj ili nekoj drugoj državi, tijekom godine vraćaju se na godišnje odmore. Namjeravala je to učiniti i Osječanka koja je ostala zatečena kad joj je u budimpeštanskoj zračnoj luci oduzeta osobna iskaznica, i to zbog problema s prebivalištem.

Ovu situaciju detaljnije je ispričao I. Ž. (podaci poznati redakciji) u facebook-grupi “Hrvati u Corku”.

– Osobna joj je navodno bila neispravna, a od Mađara je dobila nekakav papir s kojim je navodno mogla ući u Hrvatsku, no nakon pola sata rečeno joj je da je riječ o papiru koji joj jamči privremeni legalni ostanak u Mađarskoj, dok ne riješi problem s hrvatskim veleposlanstvom u Mađarskoj. Drugim riječima, bez pomoći hrvatskog veleposlanstva u Budimpešti ne može se vratiti u Hrvatsku – napisao je I. Ž., dajući do znanja da je policija utvrdila da je na prijavljenoj adresi nema, pa je njezina osobna iskaznica proglašena nevažećom.

Da takvih slučajeva ima potvrđuju i u PU osječko-baranjskoj, ali istodobno ističu kako ne raspolažu podacima o broju osoba koji nisu napravili prijavu privremenog odlaska izvan Hrvatske. Istodobno, u 2017. godini evidentiran je 1141 prekršaj iz Zakona o prebivalištu, među kojima su i spomenuti prekršaji onih koji su napustili prebivalište u trajanju dužem od godine dana radi privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske.

– Ako osoba napušta prebivalište u trajanju dužem od godine dana radi privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske u svrhu obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera, dugotrajnog liječenja i sl., dužna je to prijaviti ondje gdje joj je prijavljeno prebivalište. Može to učiniti i preko nadležne diplomatske misije, odnosno konzularnih ureda RH u inozemstvu, uz prilaganje odgovarajuće dokumentacije o razlozima privremenog odlaska. Oni koji privremeno borave u inozemstvu i dalje imaju prebivalište u RH i pravo na osobnu iskaznicu – stoji u priopćenju Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU osječko-baranjske, kao i to da oni koji privremeno borave i nemaju namjeru trajno se nastaniti u inozemstvu, dužni su dojavu obnoviti prvi put nakon pet godina, a potom svake tri godine, ako ondje i dalje borave.

Međutim, oni koji nisu nikada živjeli u mjestu prijavljenog prebivališta i ono je fiktivno, dužni su odjaviti prebivalište u RH bez obzira na to žive li i dalje u državi u kojoj su živjeli i prije fiktivne prijave prebivališta u RH ili sad žive u nekoj drugoj državi.

Za prekršitelje slijede i novčane kazne i kreću se od 500 pa do 5000 kuna – dodaju u PU, ne navodeći o čemu ovisi točan iznos novčane kazne. Kako god, onaj tko je napustio prebivalište prije više od godine dana zbog privremenog odlaska izvan RH, dužan je obavijestiti o tome nadležno tijelo gdje ima prijavljeno prebivalište. Kaznit će se i ako nadležno tijelo ne obavijesti o svom povratku u RH. Zanimljivo je da su brojni Osječani otišli u inozemstvo a da se nisu prijavili policiji, a isto je učinila i Osječanka s početka teksta. Potvrđuje to i Osječanin D. L. (podaci poznati redakciji), koji kaže da je u Irskoj mnogo ljudi koji su ondje više od dvije godine i nikada to nisu učinili. Samim tim zadržali su zdravstveno osiguranje, razne financijske potpore i sl. u Hrvatskoj.

Marija MIHELIĆ/Glas Slavonije
Komentari

Najnovije