Fraud by Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

OPREZ! HAKOM UPOZORAVA: Ako ste dobili ovakav mail, nemojte nasjedati!

Podijeli

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) ovih je dana zaprimila veći broj prijava korisnika o pokušajima internetskih prijevara (eng. phishing) u kojima lažni davatelj poštanskih usluga putem elektroničke pošte obavještava primatelja o pokušaju uručenja pošiljke.

Pritom se nudi i broj za praćenje pošiljke, a od korisnika se traži da putem priložene internetske poveznice dostavi svoje osobne podatke zbog ponovnog uručenja.

“Riječ je o prijevarnim radnjama s ciljem dobivanja osobnih podataka korisnika te HAKOM poziva korisnike na dodatni oprez u slučaju zaprimanja elektroničke pošte sličnog sadržaja. U ovakvim i sličnim situacijama korisnicima savjetujemo provjeru domene elektroničke pošte davatelja ([email protected]_davatelja.hr) kako bi utvrdili postoji li uopće taj davatelj u Popisu davatelja poštanskih usluga.

Napominjemo kako se često i iz samog teksta sadržaja poruke, zbog niza pravopisnih i gramatičkih pogrešaka nastalih u računalnom prijevodu s nekog drugog jezika, može lako pretpostaviti kako je riječ o pokušaju internetske prijevare, a ne o ponovnoj dostavi paketa.

Stoga upozoravamo korisnike da ne nasjedaju na takve elektroničke poruke u kojima se traže njihovi osobni podaci, a ako pak smatraju da se ne radi o internetskoj prijevari, predlažemo najprije kontaktirati korisničku službu tog davatelja ili osobno pošiljatelja te se raspitati o statusu predmetne pošiljke”, upozorava HAKOM u priopćenju.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> DRAMA U BIJELOJ KUĆI: Trump povukao neočekivani potez i to preko Twittera
>>> Đumbir, med i limun – fantastični trio za jak imunitet i vitku liniju
>>> OPA, OTKRILO SE: Neki mediji već hvale Bidena a znate li što je radio kao 37-godišnjak u Jugoslaviji?
>>> Djelatnik McDonald’sa otkrio tajnu: Koju god veličinu pića naručili – dobijete isto!
>>> Usred noći američki helikopteri sletjeli u Zagreb, u pomoć pozvali i specijalce iz Lučkog
Komentari

Najnovije